‘Drie socialisten opzijgezet bij Nationale Bank’

© belga

Drie socialistische mandatarissen verliezen hun zitje bij de Nationale Bank van België (NBB).

Jean-Louis Six, bestuurder van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling en voormalig medewerker van ex-premier Elio Di Rupo (PS), krijgt geen nieuw mandaat als regent van de Nationale Bank. Hij wordt vervangen door Jean-François Robe, de politiek secretaris van de MR. Dat blijkt uit de oproeping voor de algemene vergadering van de NBB, meldt De Tijd.

Regenten: hernieuwing van het mandaat van de heren Gérald Frère en Rudy De Leeuw – verkiezing van de heren Pieter Verhelst en Jean-François Robe ter vervanging van respectievelijk mevrouw Sonja De Becker en de heer Jean-Louis Six.

Censoren: hernieuwing van het mandaat van mevrouw Mia De Schamphelaere – verkiezing van de heren Herman Matthijs, Eric Mathay en Grégoire Koutentakis ter vervanging van respectievelijk de heren Luc Carsauw en David Szafran en van mevrouw Christine Lhoste (uit de bijeenroeping van de NBB)

Voorts moeten in het college van censoren twee socialisten plaatsmaken. Het college van censoren, dat toeziet op de begroting van de Nationale Bank, is ook het auditcomité van de bank. Luc Carsauw, schatbewaarder van de Socialistische Mutualiteiten, wordt daar vervangen door VUB-professor Herman Matthijs, die gelinkt wordt aan de N-VA. David Szafran, advocaat en ex-medewerker van Di Rupo, maakt plaats voor Eric Mathay, een bedrijfsrevisor die deel uitmaakt van het netwerk van premier Charles Michel (MR), aldus De Tijd.

Volgens een bron bij de krant is er sprake van ‘revanche’ bij de MR. “De Franstalige liberalen zijn uit het bestuur van Waalse overheidsinstellingen gewipt door de Waalse regering. Dit is revanche, vooral van de MR”, aldus de bron. In Wallonië regeren de PS en de cdH, terwijl de MR toekijkt vanop de oppositiebanken.

Uit de bijeenroeping blijkt ook dat bij de regenten het mandaat van Gérald Frère (GBL) en Rudy De Leeuw (ABVV) verlengd wordt. Bij de censoren is dat het geval voor Mia De Schamphelaere (ex-parlementslid CD&V). (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content