Drie op de vier Grieken willen in eurozone blijven

© Reuters

Drie op de vier Grieken willen ‘koste wat het kost’ in de eurozone blijven. Dat blijkt uit een peiling die in de Griekse pers is gepubliceerd. Op 25 januari vinden in Griekenland parlementsverkiezingen plaats.

In de peiling van onderzoeksinstituut GPO antwoordde 75,7 procent van de bevraagden ‘ja’ of ‘eerder ja’ op de vraag of Griekenland ‘koste wat het kost’ in de eurozone moet blijven. ‘Neen’ of ‘eerder neen’ was de reactie van 22,3 procent. Het resultaat verrast niet, want het stemt overeen met eerdere bevragingen.

Het scenario van zo’n Grexit werd de voorbije week weer opgerakeld nadat het blad Der Spiegel anonieme bronnen had aangeboord die stelden dat de Duitse regering zich niet langer zou verzetten tegen een Grieks vertrek indien de linkse alliantie Syriza aan de macht zou komen.

Na afloop van een onderhoud met de Britse premier David Cameron maakte bondskanselier Angela Merkel echter duidelijk dat Berlijn Griekenland in de eurozone wil houden. “We hebben al een groot deel van de weg afgelegd en ik twijfel er niet aan dat we samen ook de rest van de weg zullen afleggen”, zei Merkel.

Volgens de Duitse pers denkt Berlijn al na over een mogelijk compromis met Syriza. Dat boegbeeld Alexis Tsipras minder agressief uit de hoek komt, sterkt het vermoeden dat ook hij wil onderhandelen over een nieuwe modus vivendi in de muntunie na het verstrijken van het Europese steunprogramma eind februari.

Uit een peiling in de krant Ta Nea blijkt dat Syriza (28,5 procent) nog steeds als grootste partij uit de stembusgang zou komen. Het conservatieve ND van uittredend premier Antonis Samaras kan de achterstand wel enigszins verkleinen (25,3 pct). Vier andere partijen strijden om derde plaats: het centrumlinkse Potami (5,8 procent), het communistische KKE (5,7 procent), de neonazistische Gouden Dageraad (5,4 procent) en het socialistische PASOK (5 procent). De nieuwe beweging van de vroegere PASOK-leider George Papandreou haalt de kiesdrempel van drie procent niet.

Volgens de peiling zou 13 procent van de kiezers nog geen keuze hebben gemaakt. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content