Draghi houdt rente laag

© Reuters
Bart Osaer Redacteur Trends.be

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente zoals verwacht op het historisch lage peil van 0,75 procent.

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente zoals verwacht op het historisch lage peil van 0,75 procent.

De ECB houdt al sinds juli vast aan de laagste rentevoet sinds de oprichting van de eurozone in 1999. Dat is ook het geval voor de depositorente. Die blijft op 0 procent, wat betekent dat de banken die verkiezen hun cash bij het loket van de ECB te deponeren daar niets voor in de plaats krijgen.

Met de eurozone gaat het intussen verder bergaf met een derdekwartaalkrimp van 0,1 procent en toenemende werkloosheid in het vooruitzicht.

Die sombere vooruitzichten zijn ook Draghi niet ontgaan. In een toelichting bij het rentebesluit verlaagde de ECB-voorzitter alvast de groeiprognoses voor volgend jaar. De ECB mikt nu voor 2013 op een terugval van het bbp van de eurozone met – 0,9 tot een toename met + 0,3 procent. Bij een vorige prognose in september schommelde de groeiprognose nog tussen de – 0,4 en + 1,4 procent. Voor 2014 rekent de ECB op 1,2 procent groei, verklaarde Draghi donderdag.

“De economie in de eurozone gaat er fors op achteruit, wat de deur opent voor een renteknip in 2013,” aldus Juergen Michels, econoom bij Citigroup Inc. in Londen. Michels verwacht dat de ECB de belangrijkste rentevoet volgend jaar in twee stappen verlaagt tot 0,25 procent.

De inflatievooruitzichten van de ECB blijven voor volgend jaar met 1,6 procent ruimschoots onder het streefdoel van 2 procent, waardoor een verdere renteverlaging in ieder geval tot de mogelijkheden behoort.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content