Donald Trump, technologie en onzekerheid: een gids voor de wereld in 2025

DONALD TRUMP. Hij zal bepalen hoe de wereld er in 2025 zal uitzien. © Getty Images

Wat gebeurt er als ’s werelds grootste economie een scherpe wending richting protectionisme neemt? Wanneer de mondiale supermacht besluit dat een transactioneel buitenlands beleid belangrijker is dan allianties? En wanneer die reset plaatsvindt terwijl oorlogen woeden, tegenstanders hun krachten bundelen en artificiële intelligentie alles verandert? De wereld staat op het punt dat te weten te komen.

Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Donald Trump enorme veranderingen, maar de retoriek van campagnetoespraken verschilt nogal van de realiteit van het regeren. De mensen die Trump kiest voor zijn team en de prioriteiten waarop zij zich richten, zullen bepalen hoeveel hij kan bereiken. Zijn benoemingen suggereren een nadruk op loyaliteit, een harde lijn en ontwrichting.

Een eerste test zal zijn buitenlands beleid zijn. Trump heeft herhaaldelijk gezegd dat hij in één dag een einde wil maken aan de oorlog in Oekraïne. Hij zal onder druk staan om snel een deal te sluiten. De uitkomst van dat eerste voorbeeld van zijn zogenaamd gespierde diplomatieke aanpak zal de hele wereld beïnvloeden. Als Trump Oekraïne onder druk zet om territoriale verliezen te accepteren, maar een veiligheidsgarantie biedt die Vladimir Poetin duurzaam afschrikt, zal de geloofwaardigheid van Amerika en van Trump toenemen. Maar als hij Oekraïne dwingt tot een onevenwichtige vredesovereenkomst, die het land kwetsbaar maakt voor Rusland, dan heeft Poetin gewonnen. Het voortbestaan van Oekraïne zal dan afhangen van de vraag of de Europeanen het land kunnen verdedigen – een test die ze waarschijnlijk niet zullen doorstaan. China en andere potentiële agressors zullen er notitie van nemen: de Amerikaanse beloften zijn hol.

Midden-Oosten en China

Het Midden-Oosten zal een tweede vroege test zijn. Het zou goed kunnen dat Trump erin slaagt Israël en Hamas tot een staakt-het-vuren in Gaza te bewegen; Benjamin Netanyahu zal hem een snelle overwinning willen gunnen. Maar het is onwaarschijnlijk dat Trump Israël in de richting van de enige langetermijnoplossing zal sturen: een weg naar een Palestijnse staat.

Hij zal hard willen optreden tegen Iran, niet het minst omdat dat land misschien heeft samengezworen om hem te vermoorden. Maar “maximale druk”, het sanctiebeleid van zijn regering tijdens zijn eerste termijn, zal nu minder krachtig blijken te zijn. Iran heeft een schimmig netwerk opgebouwd om zijn olie te verkopen, voornamelijk aan China.

De belangrijkste geopolitieke keuze zal zijn hoe om te gaan met China. Hoewel de Chinese economie zwak is, is het land een agressievere en geduchtere tegenstander dan toen Trump in 2017 president werd. Hij zou snel geconfronteerd kunnen worden met een crisis in de Zuid-Chinese Zee. Een belangrijke test zal zijn of hij dan de Filipijnen helpt of in de steek laat.

China zal ook aantonen hoe extreem het tarievenbeleid van Trump wordt. Hij heeft invoerheffingen van 60 procent beloofd op import uit China en 10 tot 20 procent voor alle andere landen. Is dat onderhandelaarsgewauwel? Of wil hij de Amerikaanse economie echt loskoppelen van China? Dat zal duidelijk worden in 2025, niet in de laatste plaats omdat de invoering van importheffingen zal wedijveren met andere prioriteiten om de aandacht van de president.

Het idee dat een hervorming van de overheid nodig is om de Amerikaanse voorsprong op het gebied van radicale nieuwe technologieën vast te houden, is wel degelijk juist.

Elon Musk

Bovenaan die lijst zal de illegale immigratie staan. Verwacht een opzichtige poging tot massale deportaties. Ook belastingverlagingen zullen hoog op de agenda staan. Tijdens de verkiezingscampagne beloofde hij voor 10 miljard dollar belastingverlagingen. Maar hoewel de Republikeinen het Congres in handen hebben, zijn de wetgevers nerveus over bezuinigingen op die schaal.

MIGRATIE. Er komt een opzichtige poging tot massale deportaties. © Getty Images

Met een beetje geluk ligt het belangrijkste deel van de binnenlandse agenda van Trump ergens anders: in een programma voor deregulering en om het overheidsapparaat opnieuw uit te vinden. Die hervormingen zullen bepalen hoe snel Amerika geavanceerde technologieën, zoals biotechnologie en artificiële intelligentie (AI), overneemt en verspreidt. Elon Musk zal daarover de leiding hebben. Zijn belofte om 2 miljard dollar weg te snoeien uit het federale budget is absurd. Maar het idee dat een hervorming van de overheid nodig is om de Amerikaanse voorsprong op het gebied van radicale nieuwe technologieën vast te houden, is wel degelijk juist.

Als Trump Amerika echt groot wil maken, moet zijn regering zich daarop richten. Het zou ironisch zijn als de man die dol is op importtarieven, de leiding zou nemen bij het versnellen van technologieën die uiteindelijk veel Amerikaanse banen kunnen veranderen of vervangen. Maar Amerika’s voorsprong op het gebied van AI uitbreiden, zou veel meer doen voor de toekomstige welvaart en militaire veiligheid van de Verenigde Staten dan welk ander onderdeel van de MAGA-agenda dan ook. Over naar jou, Elon.

De auteur is hoofdredacteur van The Economist

Partner Content