Dit zijn de 26 Europees Commissarissen voor de komende vijf jaar

Hadja Lahbib © Belga

Voorzitter Ursula von der Leyen heeft dinsdag 17 september de samenstelling van haar nieuwe Europese Commissie bekendgemaakt. Wie zijn de 26 Europees Commissarissen, die samen met von der Leyen de komende vijf jaar de Europese politiek vorm gaan geven?

26 landen, 26 Commissarissen

Een overzicht:

België Hadja Lahbib (Renew): Paraatheid en Crisisbeheer & Gelijkheid

Na een carrière van meer dan twintig jaar als RTBF-journaliste werd Hadja Lahbib in 2022 tot ieders verrassing benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken. Er ontstond ophef wanneer bekend raakte dat ze als journaliste naar de illegaal door Rusland bezette Krim was afgereisd. De Belgische diplomatie moest aan de bak om de Oekraïense bondgenoot gerust te stellen. Eenmaal dat was gebeurd, reed Lahbib een vrij onopvallend parcours, waarin ze trouw de Belgische en Europese standpunten verdedigde. Eén keer kwam ze in de problemen, toen haar diensten visa hadden verleend aan een Iraanse delegatie. Ondanks felle kritiek kon Lahbib aanblijven.

Na de verkiezingen van juni leek Lahbib zich op te maken voor de Brusselse politiek, maar de partijen die onderhandelen over de vorming van een nieuwe federale regering besloten dat de nieuwe Eurocommissaris van MR-signatuur moest zijn. Voorzitter Bouchez koos Lahbib, en zo maakt de 54-jarige politica met Algerijnse roots de overstap naar de Europese Commissie, waar ze verantwoordelijk wordt voor humanitaire hulp, crisisbeheer en het aansturen van het EU-mechanisme voor Civiele Bescherming.

Bulgarije Ekaterina Zaharieva (EVP): Start-ups, Onderzoek en Innovatie

De 49-jarige Zaharieva studeerde rechten. Na een carrière als advocate stapte ze in 2009 in de politiek. Zaharieva was achtereenvolgens minister van Justitie en minister van Buitenlandse Zaken in regeringen onder leiding van toenmalig premier Boïko Borissov. Momenteel is ze parlementslid voor de conservatieve partij GERB. Haar naam werd genoemd in een schandaal rond de illegale verkoop van Bulgaarse paspoorten.

Bulgarije was het enige land dat tegemoet kwam aan de vraag van Von der Leyen om een man en een vrouw voor te dragen. Dat de Commissievoorzitter een genderevenwicht nastreefde, speelde mogelijk in het voordeel van Zaharieva, net als haar uitstekende kennis van de Duitse taal.

CyprusCostas Kadis (onafhankelijk): Visserij en Oceanen

De 57-jarige Kadis is een bioloog gespecialiseerd in duurzame ontwikkeling en biodiversiteit. Hij is momenteel waarnemend decaan van een private universiteit in Cyprus. Tussen zijn academische activiteiten door bekleedde Kadis ook verscheidene functies in de regering. Hij was minister van Volksgezondheid en van Onderwijs en had tot vorig jaar Landbouw en Milieu als laatste post.

DenemarkenDan Jorgensen (S&D): Energie en Huisvesting

De 49-jarige Jorgensen studeerde politieke wetenschappen. Hij startte zijn carrière als Europarlementslid in 2004 en zou vooral milieuzaken volgen, tot hij in 2013 terugkeerde naar Denemarken om minister van Landbouw en Visserij te worden. In 2019 werd Jorgenson minister van Klimaat en Energie in de regering van premier Mette Frederiksen. Nadien stapte hij over naar het ministerie van ontwikkelingssamenwerking en wereldwijd klimaatbeleid. Als klimaatkenner speelde hij een prominentel rol op VN-klimaattoppen.

Estland Kaja Kallas (Renew): vicevoorzitter en hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid

De voormalige Estse premier Kaja Kallas wordt de komende vijf jaar het gezicht van het buitenlands en veiligheidsbeleid van de Europese Unie. Brussel is niet nieuw voor haar. Haar vader Siim werd in 2004 de eerste Eurocommissaris uit de Baltische staat, zelf werd ze tien jaar later verkozen in het Europees Parlement. Begin 2021 werd Kallas de eerste vrouwelijke premier van Estland. In die hoedanigheid zou de 47-jarige liberale politica zich op het internationale toneel ontpoppen tot een van de grootste voorvechters van een compromisloze houding tegen het Rusland van Vladimir Poetin. In februari lanceerde Rusland zelfs een opsporingsbericht naar Kallas.

FinlandHenna Virkkunen (EVP): uitvoerend vicevoorzitter, bevoegd voor Technologische Soevereiniteit, Veiligheid en Democratie

De 52-jarige Henna Virkkunen studeerde filosofie. Ze zette haar eerste stappen in de politiek ten tijde van het Finse referendum over toetreding tot de Europese Unie. Van 2008 tot 2014 bekleedde ze verscheidene ministerposten in de regering. Ze bestierde onder meer Onderwijs, Openbaar Bestuur en Transport. Sinds 2014 zetelt ze in het Europees Parlement, waar ze zich bezighield met industrie, innovatie en transport. Ze houdt van marathons.

FrankrijkStéphane Séjourné (Renew): uitvoerend vicevoorzitter, bevoegd voor Welvaart en Industriële Strategie

De Franse president Emmanuel Macron had Thierry Breton genomineerd voor een tweede mandaat. Die had de voorbije vijf jaar zijn schouders gezet onder de regulering van techgiganten en de uitbouw van een Europese defensie-industrie, maar hij leefde ook op gespannen voet met Von der Leyen en nam in de laatste rechte lijn naar de presentatie van het nieuwe college op spectaculaire wijze ontslag. Enkele uren later nomineerde Macron Stéphane Séjourné.

De 39-jarige Séjourné behoort tot de trouwe medestanders van Macron. Hij was het grootste deel van de voorbije Europese legislatuur fractieleider van het liberale Renew in het Europees Parlement. Begin dit jaar haalde Macron hem naar Parijs om Catherine Colonna op te volgen als minister van Buitenlandse Zaken.

Griekenland – Apostolos Tzitzikostas (EVP): Duurzaam Transport en Toerisme

De 46-jarige Tzitzikostas studeerde politiek, diplomatie en economie in Washington en Londen, alvorens in eigen land een bedrijf in biologische zuivelproducten op te richten. In 2007 waagde hij de sprong naar de politiek en raakte verkozen in het Griekse parlement, maar zijn ambities lagen vooral op regionaal niveau. Sinds 2013 is hij gouverneur van Centraal-Macedonië. Vanuit die functie leerde hij ook Brussel kennen: van 2020 tot 2022 was hij voorzitter van het Europese Comité van de Regio’s.

HongarijeOliver Varhelyi (Onafhankelijk/Patriotten): Gezondheid en Dierenwelzijn

Oliver Varhelyi is een 52-jarige jurist en diplomaat die sinds 2015 aan de slag was als Hongaars ambassadeur bij de EU. In die functie toonde Varhelyi zich een trouwe verdediger van het beleid van premier Viktor Orban. Criticasters wrijven hem aan dat dit niet zoveel veranderde nadat hij in 2019 was toegetreden tot de Europese Commissie en geacht werd om het algemene Europese belang te verdedigen. Zo zou hij als commissaris voor Uitbreiding te laks geweest zijn tegenover kandidaat-lidstaten waar de rechtsstaat en democratische waarden onder druk stonden. Varhelyi wordt een moeilijke hoorzitting toegedicht, ook al omdat hij de Europarlementsleden tijdens zijn vorige mandaat in een onbewaakt moment “idioten” had genoemd.

IerlandMichael McGrath (Renew): Democratie, Justitie en de Rechtsstaat

De 48-jarige Michael McGrath was sinds 2022 Iers minister van Financiën en voordien ook al twee jaar minister van Openbare Uitgaven. Het waren portefeuilles die nauw aansloten bij het profiel van McGrath, die na zijn handelsstudies aan de universiteit van Cork eerst als accountant aan de slag ging. In Ierland staat hij ook te boek als een bescheiden man en harde werker, die niet aan politieke spelletjes doet maar wel de hand op de knip houdt. Met Von der Leyen heeft hij alvast één ding gemeen: beide hebben ze zeven kinderen.

ItaliëRaffaele Fitto (ECR): uitvoerend vicevoorzitter, bevoegd voor Cohesie en Hervormingen

Nu radicaal rechts aan de macht is in Italië, stuurt de regering in Rome voor het eerst een kandidaat-Eurocommissaris naar Brussel die niet tot de traditionele partijen behoort. Maar de 55-jarige Fitto staat wel te boek als een van de meer gematigde stemmen binnen Fratteli d’Italia, de partij van premier Georgia Meloni waar hij vijf jaar geleden belandde. Voordien was hij lid van het Forza Italia van Silvio Berlusconi en de kleine conservatieve partij Direzione Italia. Fitto is ook geen onbekende in Brussel. Hij werd al in 1999 op 30-jarige leeftijd een eerste keer verkozen in het Europees Parlement. In 2019 trok hij opnieuwnaar dat parlement, om drie jaar later minister van Europese Zaken te worden in de regering van Meloni. Daar keek hij toe op de uitrol van de coronaherstelfondsen, waarvan Italië de voornaamste begunstigde is.

KroatiëDubravka Suica (EVP): Middellandse Zee

De 67-jarige Suica was de voorbije vijf jaar vicevoorzitter in de Europese Commissie, waar ze verantwoordelijk was voor democratie en demografie. De conferentie over de toekomst van Europa, een experiment met burgerparticipatie, was haar voornaamste wapenfeit. Voor haar overstap naar de Commissie zetelde Suica zes jaar in het Europees Parlement. Van 2001 tot 2009 was ze de eerste vrouwelijke burgemeester van Dubrovnik. LETLAND – Valdis Dombrovskis (EVP): Economie en Productiviteit & Implementering en Vereenvoudiging De 53-jarige Dombrovskis begint aan zijn derde mandaat als commissaris. Hij wordt aanzien als een zwaargewicht in de Commissie, waar hij de voorbije jaren vicevoorzitter was, toezicht hield op alles wat met financiële en economische zaken te maken heeft en er vanaf 2020 ook nog eens de belangrijke handelsportefeuille bijnam.

Dombrovskis staat te boek als een budgettaire scherpslijper. Zo wist hij als premier van Letland met een recept van zware besparingen zijn land in de eurozone te loodsen. In 2013 moest hij echter aftreden als premier na de instorting van een shoppingcentrum.

Letland Valdis Dombrovskis (EVP): Economie en Productiviteit & Implementering en Vereenvoudiging

De 53-jarige Dombrovskis begint aan zijn derde mandaat als commissaris. Hij wordt aanzien als een zwaargewicht in de Commissie, waar hij de voorbije jaren vicevoorzitter was, toezicht hield op alles wat met financiële en economische zaken te maken heeft en er vanaf 2020 ook nog eens de belangrijke handelsportefeuille bijnam. Dombrovskis staat te boek als een budgettaire scherpslijper. Zo wist hij als premier van Letland met een recept van zware besparingen zijn land in de eurozone te loodsen. In 2013 moest hij echter aftreden als premier na de instorting van een shoppingcentrum.

Litouwen Andrius Kubilius (EVP): Defensie en Ruimtevaart

In de vorige Commissie leverde Litouwen met Virginijus Sinkevicius nog de 29-jarige benjamin van het Berlaymontgebouw. Nu kiest de kleine Baltische staat voor ervaring. De 67-jarige Andrius Kubilius was rond de eeuwwende even premier, en nadien opnieuw van 2008 tot 2012. Hij werd de eerste Litouwse premier die zijn mandaat kon uitdoen. Sinds 2019 zetelt Kubilius, fysicus van opleiding, in het Europees Parlement, waar hij zich ontpopte als een fanatieke medestander van Oekraïne in zijn oorlog tegen Rusland.

LuxemburgChristophe Hansen (EVP): Landbouw en Voeding

De Europese socialisten hadden graag gehad dat Luxemburg hun topkandidaat bij de Europese verkiezingen, Nicolas Schmit, zou voordragen voor een tweede mandaat, maar dat was te veel gevraagd van de roomsblauwe regering in het Groothertogdom. Ze koos voor Christophe Hansen. De 42-jarige boerenzoon studeerde geo- en milieuwetenschappen. Op een kort intermezzo in het nationale parlement na, zetelt hij sinds 2018 in het Europees Parlement, waar hij zich vastbeet in landbouw- en handelsdossiers en het onder meer tot brexit-rapporteur en quaestor schopte.

Malta Glenn Micallef (onafhankelijk/S&D): Intergenerationele Rechtvaardigheid, Jeugd, Cultuur en Sport

Met de 35-jarige Glenn Micallef stuurt premier Robert Abela een opvallend profiel naar Brussel. Hij is immers de eerste Maltese kandidaat die geen beroepspoliticus is. Micallef, econoom van opleiding, is een jonge topambtenaar die de voorbije jaren diende als kabinetschef en Europees adviseur van Abela. Voordien had hij zich al in Europese zaken bekwaamd op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

NederlandWopke Hoekstra (EVP): Klimaat, Nettonuluitstoot en Propere Groei

Wopke Hoekstra (48) had er al een rijkgevulde carrière als minister van Financiën en minister van Buitenlandse Zaken opzitten toen hij in oktober 2023 Frans Timmermans opvolgde als Europees commissaris voor Klimaat. Een benoeming die wel wat wenkbrauwen deed fronsen, want de christendemocraat heeft een professioneel verleden bij Shell. De nieuwe Nederlandse regering heeft Hoekstra opnieuw genomineerd, nu voor een vol mandaat van vijf jaar, met de expliciete bedoeling een “betekenisvolle” portefeuille voor hem in de wacht te slepen, zei premier Dick Schoof.

Oostenrijk – Magnus Brunner (EVP): Binnenlandse Zaken en Migratie

De Oostenrijker Magnus Brunner (52) is sinds 2021 minister van Financiën van zijn land. Daarvoor zat hij twaalf jaar lang in het parlement in Wenen en werkte hij ook in de energiesector. Na zijn nominatie zei hij in interviews verbeteringen te willen aanbrengen aan Europa’s concurrentievermogen. Elke economische portfolio kwam daar volgens hem voor in aanmerking, waaronder Financiën en Energie, maar het is dus Binnenlandse Zaken en Migratie geworden. Ook Brunners partijgenote en minister van Europese Zaken Karoline Edtstadler was in de running als kandidaat-Eurocommissaris, maar de regering heeft dus voor Brunner gekozen.

PolenPiotr Serafin (EVP): Begroting, Antifraudebeleid en Openbare Administratie

Een echte ‘household name’ in EU-middens. Piotr Serafin (50) was de kabinetschef van Donald Tusk toen hij tussen 2014 en 2019 Europees president was en werkt nu als waarnemend permanent vertegenwoordiger (ambassadeur) van Polen bij de Europese Unie. Nu Tusk opnieuw premier is, heeft hij Serafin naar voren geschoven in de hoop dat Von der Leyen hem een zware portefeuille zou geven. Als vurige verdedigers van Oekraïne was ook Uitbreiding naar verluidt een bevoegdheid geweest waar Tusk en Serafin mee hadden kunnen leven.

PortugalMaria Luis Albuquerque (EVP): Financiële Diensten en de Spaar- en Investeringsunie

In 2014 viste ze achter het net toen Carlos Moeda Europees commissaris werd, maar deze keer stuurde de Portugese regering dan toch econome Maria Luís Albuquerque (56) naar de Europese Commissie. Na jarenlang voor het ministerie van Financiën te hebben gewerkt, werd Albuquerque in 2011 zelf staatssecretaris en in 2013 minister van Financiën, een functie die ze tot eind 2015 aanhield. In die hoedanigheid moest ze toezien op het hervormingsprogramma dat Portugal tijdens de financiële crisis met de ‘trojka’ van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF overeengekomen was. Albuquerque is momenteel lid van de toezichtsraad van de Europese dochter van de Amerikaanse bank Morgan Stanley.

RoemeniëRoxana Minzatu (S&D), uitvoerend vicevoorzitter, bevoegd voor Mensen, Vaardigheden en Paraatheid

Met haar 44 jaar is Roxana Minzatu een van de jongste Eurocommissarissen. De politicologe van opleiding, gespecialiseerd in Europese integratie, zetelde enkele jaren in het Roemeense parlement, voor ze in 2019 minister van Europese Fondsen werd. Na enkele maanden moest ze echter alweer opstappen toen de regering een vertrouwensstemming verloor. Ze keerde terug naar de privésector, tot ze in juni van dit jaar verkozen werd als Europees Parlementslid.

SloveniëMarta Kos (Renew Europe): Uitbreiding

De nominatie van Marta Kos (59) door de Sloveense regering deed Ursula von der Leyen de voorstelling van haar nieuwe Commissie uitstellen. Eerder was immers een man naar voren geschoven – oud-voorzitter van de Sloveense Rekenkamer Tomaz Vesel – maar onder druk van Von der Leyen, die een genderevenwicht nastreeft, koos Ljubljana dan toch voor een vrouw. Bij de voorstelling van de nieuwe Commissie was haar voordracht nog steeds niet helemaal rond, maar Von der Leyen had er naar eigen zeggen vertrouwen in dat dat wel goed zou komen. Kos heeft een verleden als journaliste en was ambassadeur voor haar land in achtereenvolgens Duitsland en Zwitserland. In 2022 deed ze tevergeefs een gooi naar het Sloveense presidentschap.

SlowakijeMaros Sefcovic (S&D): Handel en Economische Veiligheid, Interinstitutionele Relaties en Transparantie

Als hij de hoorzitting in het Europees Parlement tot een goed einde brengt, zal Maros Sefcovic (58) goed op weg zijn om de langstzittende Eurocommissaris ooit te worden. Hij nam in 2009 zijn intrek in het Berlaymontgebouw en was sindsdien bevoegd voor onder meer de Europese Energie-unie, de relaties met het VK na de brexit en de uitvoering van de Green Deal. In de eerste Commissie-Von der Leyen volgde hij in 2023 Frans Timmermans op als uitvoerend vicevoorzitter namens de sociaaldemocraten. Niet onbelangrijk nu is dat de partij van Sefcovic – Smer – in 2023 geschorst werd door de socialistische familie wegens haar ruk naar rechts onder premier Robert Fico.

SpanjeTeresa Ribera (S&D): uitvoerend vicevoorzitter, bevoegd voor De propere, rechtvaardige en competitieve transitie

Met Teresa Ribera Rodriguez (55) stuurt Madrid een politica met veel kilometers op de teller naar de Commissie. De socialiste is sinds 2018 bevoegd voor Ecologische Transitie in de opeenvolgende regeringen van premier Pedro Sanchez, en is sinds 2020 ook vicepremier. Toen Spanje in de tweede helft van 2023 de Europese ministerraden leidde, bracht zij de onderhandelingen over de natuurherstelwet tot een goed einde. Ze leidde eind dat jaar ook het onderhandelingsteam van de Europese Unie op de COP28-klimaattop in Dubai. 

TsjechiëJozef Sikela (EVP): Internationale Partnerschappen J

ozef Sikela (57) is een bekend gezicht in Brussel. Tijdens het Tsjechische EU-voorzitterschap, in de tweede helft van 2022, moest hij als minister van Industrie en Handel een compromis zoeken onder de 27 lidstaten over de invoering van een gasprijsplafond, een dossier waarin onder meer België aan de kar trok. Sikela heeft een professioneel verleden als bankier, en werd in eigen land zelfs ooit uitgeroepen tot Bankier van het Jaar.

ZwedenJessika Roswall (EVP): Milieu, Weerbaar Water en een Competitieve Circulaire Economie

Begin juli al, nog voor Ursula von der Leyen een tweede mandaat als Commissievoorzitter in de wacht had gesleept, nomineerde de Zweedse regering Jessika Roswall (51) als kandidaat-Eurocommissaris. De historica en juriste zetelde jarenlang in het Zweedse parlement – de Riksdag – voor ze in 2022 aangesteld werd als minister van EU-zaken. Volgens premier Ulf Kristersson had ze haar kandidatuur onder meer te danken aan het “succesvolle” Zweedse voorzitterschap van de Raad van de EU in 2023. Als lid van de conservatieve partij Moderaterna wordt Roswall de eerste commissaris van EVP-signatuur voor Zweden sinds het land in 1995 tot de Unie toetrad.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content