Di Rupo moet versnelling hoger schakelen volgens IMF

© belga

Hoewel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tevreden is over de hervormingen in ons land, heeft de regering-Di Rupo nog enkele klussen te klaren.

In het jaarlijks beoordelingsrapport van het IMF krijgt de regering-Di Rupo goede punten voor de geleverde inspanningen om het overheidsbudget te ordenen, maar toch moet het beleid verder worden uitgelijnd.

Dat betekent volgens het IMF dat de effectieve pensioenleeftijd hoger moet. Het IMF wijst er ons land nogmaals op dat de hervorming van de loonindexering de concurrentiekracht meer slagkracht zou geven.

Een tweede opdracht voor de Belgische regering bestaat erin tegen 2015 een structureel begrotingsevenwicht te vinden. De focus moet volgens het IMF liggen op het inperken van de uitgaven, in het bijzonder bij de pensioenen, de gezondheidszorg en de werkgelegenheid in de overheidsector.

De problemen in de financiële sector aanpakken is de derde opdracht. Het blijkt nodig om het toezicht op de banken te verstrengen, rekening houdend met de kwetsbaarheid van de financiële sector in de eurozone en het geleverde engagement van de Belgische overheid tegenover de noodlijdende Belgische banken. Dat laatste is een gevolg van de reddingsacties die noodgedwongen plaatsvonden naarmate de financiële crisis begon uit te dijen.

Het IMF bracht in januari een bezoek aan ons land waarbij een eerste balans werd opgemaakt. Het huidige definitieve rapport stemt grotendeels overeen met de bevindingen die in januari werden opgetekend. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content