Di Rupo jaagt bedrijven weg

© Belga

De PS wil een minimumtaks voor bedrijven. De notionele-intrestaftrek opnieuw onder vuur. Maar zo dreigt de regering nog meer inkomsten te verliezen en bedrijven ons land uit te jagen. Voor de ondernemers is de maat meer dan vol.

Op 25 februari begint de federale regering aan de begrotingscontrole. Ze moet op zoek naar 2,5 miljard euro. Na de kritiek van de Europese Commissie op de notionele-intrestaftrek ligt de fiscale gunstmaatregel voor bedrijven voor de zoveelste maal onder vuur. Ondanks recente aanpassingen pleiten tegenstanders voor de afschaffing ervan.

Dat wijst volgens het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) op een gebrek aan visie. “De regering luistert niet”, zegt Jean Baeten, fiscaal adviseur bij het VBO. “De ondernemers moeten bloeden. Er heerst dan ook een soort fatalisme onder de bedrijven. Deze situatie is dodelijk voor onze welvaart.”

Pestgedrag

De notionele-intrestafrek levert de 843 grootste bedrijven in ons land een fiscaal voordeel van 10,8 miljard euro op. “Een groot bedrag”, erkent Baeten. “Maar je mag niet vergeten dat het vennootschapsbelastingtarief in België zeer hoog is. Dankzij de notionele-intrestaftrek zakt de gemiddelde aanslagvoet naar 27 procent, nog altijd meer dan het Europees gemiddelde van 23 procent. Ook kmo’s maken dankbaar gebruik van dit gunstregime.”

“Wie dergelijke technieken als misbruik bestempelt, bezondigt zich aan pestgedrag. De bedrijven zijn die beschuldigingen beu. Door hen voortdurend als profiteurs te bestempelen, jaagt de regering hen definitief het land uit. Ik vrees dat binnenkort de laatste groepen met een hoofdzetel in België het schip zullen verlaten”, waarschuwt Baeten.

Verlieseffecten

Met de verlaging van het tarief van de aftrek tot 3 procent en de beperking van de overdraagbaarheid hoopt de federale regering in 2012 1,6 miljard euro te besparen. Maar Baeten wijst erop dat de regering geen rekening houdt met de verlieseffecten. De grootste honderd financiële centra in ons land _ met een totale kapitalisatie van 350 miljard euro en 5000 hoogopgeleide medewerkers _ betalen nu 550 miljoen euro aan belastingen per jaar. Zij zullen geleidelijk wegtrekken.

Niet enkel bedrijven met financieringsvehikels in België maken zich zorgen, ook ondernemingen voor wie de operationele thuismarkt België is, weet Unizo-topman Karel Van Eetvelt: “Ze weten niet wat hen boven het hoofd hangt en ze wachten dan ook af om te investeren. Wie goede resultaten haalt, dreigt hier opnieuw gestraft te worden.”

Zullen bedrijven België verlaten als de notionele-intrestaftrek verder wordt afgebouwd? “Het is een mogelijkheid”, zegt Van Eetvelt. “En dan heb ik het niet alleen over multinationals. Onze kmo’s zijn steeds meer internationaal actief en kennen hun weg naar het buitenland. Ze vragen zich af of het sop de kool nog waard is.”

Uit een studie van PwC blijkt dat de notionele-intrestaftrek een meer dan gunstige invloed op de Belgische economie heeft. “De notionele-intrestaftrek slaat geen gat in de begroting. Ze doet de inkomsten in de vennootschapsbelasting jaarlijks stijgen”, zegt Frank Dierckx, managing partner van PwC.

“Als we de notionele-intrestaftrek nog verder inkrimpen of zelfs afschaffen, heeft ons land geen enkel wapen meer om de internationale concurrentie voor buitenlandse investeringen aan te gaan”, meent Dierckx. “Bovendien prijst zowel de Europese Commissie als het IMF de notionele-intrestaftrek als efficiënt wapen tegen de crisis. Het is dan ook niet opportuun om aan het systeem nog meer te gaan morrelen, want dat bezorgt België enkel een slecht imago bij de investeerders.”

Eric Pompen/ Alain Mouton

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content