Deze 7 thema’s beheersen de agenda tijdens WEF in Davos
Naar jaarlijkse traditie ontvangt Davos meer dan veertig wereldleiders op het Wereld Economisch Forum (WEF) waar ze onder meer zullen praten over de politieke instabiliteit en de groeiende ongelijkheid.
De machtstigste wereldleiders en economische spelers verzamelen deze week opnieuw in het Zwitserse skioord Davos ‘om te discussiëren over de hedendaagse noden van de wereld.’ De Britse krant The Guardian lijst de belangrijkste thema’s op die aan bod zullen komen.
Politieke instabiliteit
Conflicten en brandaarden overal ter wereld zijn prioriteit nummer één voor de politieke en economische elite. De opmars van de Islamitische Staat (IS) zorgde voor een golf van bezorgdheid en daarover zullen Westerse leiders met hun collega’s uit het Midden-Oosten uitgebreid discussiëren. Onder meer de Egyptische president Abdel Fatah al-Sisi en koning Abdullah van Jordanië zullen aanwezig zijn.
Ook de Oekraïnse crisis mag niet uit het oog worden verloren. De dreiging van een nieuwe Koude Oorlog is een groot gevaar voor de politieke instabiliteit. Net zoals op vorige internationale toppen zal de Oekraïense president Petro Poroshenko ook in Davos opnieuw op zoek gaan naar steun voor zijn land.
De terroristische aanslagen in Frankrijk en dreigingen over heel Europa drukken hun stempel op de debatten in verband met terreur én bestrijding.
Ongelijkheid
In 2016 zal het vermogen van 1 procent van de wereldbevolking dat van de overige 99 procent overstijgen. ‘Vier vijfde van de wereldbevolking moet het zien te doen met de overige 5,5 procent’, maakte De Britse ngo Oxfam bekend enkele dagen voor het Wereld Economisch Forum.
Algemeen directeur van Oxfam Winnie Byanyima is medevoorzitter van het forum van Davos. Oxfam eist dit jaar een ‘wereldtop over fiscaliteit’ om de internationale fiscale regels te herschrijven. ‘De ongelijkheden zijn zo groot, het is om van te duizelen’, aldus Byanyima. ‘De kloof tussen de grote fortuinen en de rest van bevolking vergroot zienderogen.’ Ze roept de wereldleiders op om in te gaan tegen de ‘individuele belangen van de zwaargewichten, die een meer rechtvaardige en welvarende wereld in de weg staan.’
Ook de Franse auteur en econoom Thomas Piketty oefent een belangrijke invloed uit, mede door de populariteit van zijn boek, staat het onderwerp erg hoog op de agenda. In zijn boek Kapitaal in de 21e eeuw waarschuwt hij voor de dramatische gevolgen van een concentratie van rijkdom. En in navolging van Piketty verdedigden ook de Amerikaanse president Barack Obama, IMF-voorzitster Christine Lagarde en de paus het idee van een eerlijkere herverdeling.
Klimaatverandering
2014 was het warmste jaar sinds het begin van de metingen tonen verschillende onderzoeken aan. Met extreem weer tot gevolg. De klimaatopwarming staat dan ook hoog op de agenda in het Zwitserse skioord. Milieuprofeet en voormalig vicepresident Al Gore zal de aanwezigen toespreken en waarschuwen voor de grootste uitdaging voor de ‘menselijke beschaving’.
Wetenschappers uit onder meer de VS, Zweden, Duitsland en India werkten vijf jaar intensief samen om de negen elementen te onderzoeken die een planeet geschikt maken voor menselijk leven. Hun conclusies zijn alarmerend: vier van de negen elementen voor de aarde hebben de alarmdrempel overschreden, en de mens is de belangrijkste motor voor die veranderingen. Ook deze conclusies ook worden voorgesteld en besproken op het Wereld Economisch Forum.
Daarnaast bekijken overheden hoe ze zich kunnen voorbereiden en aanpassen aan gevolgen van de klimaatverandering, tijdens de sessie Building for the Storm.
Panepidemie
Verschillende instanties waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben Westerse overheden reeds op de vingers getikt: ‘hun reactie om de ebola-uitbraak te bestrijden, kwam veel te traag op gang’, klinkt het. Ook het Internationale Monetaire Fonds (IMF) wordt ervan beschuldigd de ebolacrisis in de West-Afrikaanse landen Guinee, Sierra Leone en Liberia in de hand te hebben gewerkt door een te grote druk uit te oefenen op de regeringen om hun investeringen in gezondheidszorg te reduceren.
In Davos zal vooral gekeken worden naar de lessen die hieruit getrokken kunnen worden. Onder meer voormalig Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties (VN) Kofi Annan, als de directeur van de WHO leiden hierover een discussiegroep.
De president van Guinee, Alpha Condé, wiens land hevig lijdt onder de epidemie, zal ook het woord nemen.
Olie
De dalende olieprijs heeft een verschillende betekenis voor de aanwezigen. Voor exporteurs is dit een slechte zaak, terwijl Westerse leiders optimistischer zijn. Lagere prijzen is een boost voor de consumenten, waardoor de economie wordt aangezwengeld.
Milieuorganisaties zullen erbij de olieproducerende landen op aan dringen om over te schakelen.
Technologie
Cyberaanvallen en digitale economie spelen een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Op het Wereld Economisch Forum wordt hier dan ook de nodige aandacht aan geschonken. Onder meer de baas van Google, Sheryl Sandberg van Facebook en Satya Nadella van Microsoft zullen debatteren over de toekomst van de digitale economie.
Ook de controversiële suggestie van de Britse premier David Cameron –om het internet strenger te controleren om terrorisme tegen te gaan- zal onder de loep worden genomen. ‘De regering heeft als eerste opdracht om het land en zijn inwoners te beschermen. Het is dan ook noodzakelijk dat de wetgeving wordt aangepast om de terrorisme-dreiging efficiënt te kunnen bestrijden’, communiceerde hij na de aanslagen in Parijs.
Monetair beleid
De monetaire politiek van Europa en de Verenigde Staten zal niet alleen tijdens de officiële momenten, maar ook daarbuiten uitvoerig worden besproken. Onder meer de verrassende beslissing van de Zwitserse centrale bank op de Zwitserse Frank los te koppelen van euro maakte heftige reacties los. Verschillende grote spelers in de financiële wereld, Citigroup, Deutsche Bank en Barclays, verloren veel geld.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier