Denemarken gaat fors besparen

© belga

De Deense regering heeft beslist een ingrijpend besparingsplan door te voeren om het begrotingstekort te beteugelen.

Denemarken gaat om te beginnen de maximale duur van de periode waarin werklozen een vergoeding krijgen, halveren van vier naar twee jaar. Daarvoor heeft de regering zelfs een akkoord gesloten met de rechtspopulistische Deense Volkspartij.

De regering wil via een besparingsplan het begrotingstekort terugbrengen van de voorziene 5,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2010, naar het maximaal door Europa getolereerde tekort van 3 procent in 2013. Het besparingsplan bedraagt 24 miljard kroon, of 3,2 miljard euro tot en met 2013.

Behalve de halvering in tijd van de werkloosheidsuitkering, worden onder meer de budgetten voor ontwikkelingshulp bevroren en leveren de ministers 5 procent van hun loon in. De verschillende uitkeringen zoals de werkloosheidsuitkering, de pensioenen en de studiebeurzen worden niet bevroren.

De liberaal-conservatieve regering van premier Lars Loekke Rasmussen kondigde het besparingsplan vorige week al aan. Om het plan goedgekeurd te krijgen, is de steun van de rechtspopulistische Deense Volkspartij nodig wanneer de begrotingswet eind deze zomer gestemd wordt. Die partij vroeg en krijgt een hervorming van de uitkeringen in ruil voor de parlementaire steun.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content