Decenniumdoelen: ‘Twaalfde Armoedebarometer staat in het rood’

Jos Gheysels, voorzitter van Decenniumdoelen. © Belga

De twaalfde Armoedebarometer kleurt donkerrood. Dat zegt Decenniumdoelen (DCD), het platform van armoedeorganisaties, middenveld, vakbonden en mutualiteiten, dat de barometer opstelde. ‘Deze twaalfde barometer is onthutsend voor het Vlaamse en federale beleid’, zegt Jos Gheysels, voorzitter van DCD, woensdag bij de presentatie.

Deze regering is blijkbaar vergeten dat alle armoedecijfers in het rood staan, zegt Decenniumdoelen. Enkele cijfers die de organisatie woensdag aanhaalt: 10,4 procent van de bevolking leeft in armoede. Dat wil zeggen 680.000 Vlamingen, ofwel de helft van de provincie Antwerpen. De wachtlijsten voor sociale woningen blijven aangroeien tot 154.000 wachtenden. De voedselbanken breken alle records; 160.000 mensen vroegen een voedselpakket.

Voorts gaat het aantal leefloners de hoogte in tot meer dan 41.000 Vlamingen. Volgens Kind & Gezin groeit 1 op de 7 kinderen beneden de drie jaar op in kansarmoede of in een gezin in kansarmoede. De uitstroom zonder diploma stijgt opnieuw. De klachten inzake discriminatie en racisme blijven stijgen. En ook de leefkosten, onder andere energie en openbaar vervoer, gaan opnieuw de hoogte in.

Ondanks de negatieve cijfers, negeert de Vlaams regering al deze rode lichten, zegt Jos Gheysels, voorzitter van Decenniumdoelen. De nieuwe Vlaamse regering sprak tijdens haar eerste persconferentie het woord armoede niet uit, voegt hij daar aan toe. En ook het regeerakkoord bevat volgens DCD weinig opbeurende woorden voor mensen in armoede.

Trucs

Het akkoord is bovendien een opsomming van maatregelen om de eigen verantwoordelijkheid te verbergen, zegt de DCD-voorzitter. Volgens Gheysels gebruikt de regering daarvoor verschillende ’trucs’. Zo bevat het regeerakkoord voor het eerst geen te behalen doelstellingen. ‘Toen er wel nog doelstellingen in stonden konden wij aan het einde van de rit zeggen, ‘beste mensen van de regering, jullie hebben deze doelstellingen niet gehaald, maar dit keer zijn die er dus simpelweg uit gehaald. Wie geen doelen heeft, hoeft die ook niet te halen.’ Een tweede truc die volgens Gheysels de regering hanteert is dat cijfers die er niet zo goed uitzien, worden gemaskeerd.

‘Armoede vraagt om een verantwoordelijk beleid’, aldus nog Decenniumdoelen. Het beleid moet volgens de organisatie inzetten op huisvesting, inkomen, gezondheid en bereikbaarheid. ‘En het vraagt een herverdeling, waardoor alle groepen kunnen participeren aan de samenleving’, zegt Michel Debruyne van DCD. ‘Het is tijd dat Vlaanderen en België hun verantwoordelijkheid nemen.’

Partner Content