‘DE GRIEKEN VOELEN ZICH GEBRANDSCHAT’
Syriza, de linkse partij van Alexis Tsipras, heeft de Griekse verkiezingen gewonnen. Bij het ter perse gaan zag het ernaar uit dat Tsipras de vorige coalitieregering met de Onafhankelijke Grieken zou voortzetten. Blijft alles dan bij het oude? Trends vroeg het aan Hilde De Bruyn, een Vlaamse die samen met haar Griekse man een groothandel in zoetwaren heeft in Athene.
Zal deze verkiezingsuitslag veel veranderen voor Griekenland?
HILDE DE BRUYN. “Ik denk dat Syriza echt van plan is de corruptie aan te pakken en de staat te moderniseren. Dat wordt niet gemakkelijk. Het hele staatsapparaat is in handen van de oude politieke kaste. Wat het Europese besparingsplan betreft: Syriza zal het uitvoeren, maar de scherpste kantjes eraf vijlen.”
Wat denkt de gewone Griek er allemaal van?
DE BRUYN. “Hij is murw geslagen. Veel Grieken zijn ervan overtuigd dat er een voorbeeld moest worden gesteld, en dat zij daarom gestraft zijn met een zwaar besparingsplan. Onlangs bezocht ik een museum in Santorini waar het personeel zelf zijn wc-papier moest kopen, want er is geen budget voor. En dan moet je weten dat Santorini een toeristische topbestemming is.”
Draaien de bedrijven nog?
DE BRUYN. “De kapitaalcontroles maken van de invoer van onderdelen en grondstoffen een lijdensweg voor Griekse bedrijven. Het duurt zeven tot tien dagen eer ik een betaling aan het buitenland rond krijg. Bovendien moet ik mijn buitenlandse leverancier op voorhand betalen. Dat geld moet ik voorschieten, want van de bank krijg ik geen lening.
“Zo zitten veel Griekse bedrijven tussen hamer en aambeeld. Er is geen geld meer om iets te produceren en uit te voeren. Terwijl de uitvoer juist de groei zou moeten aandrijven. Griekenland exporteert veel gekweekte vis, maar de kwekers kunnen amper voer invoeren. Daardoor zakt hun omzet, zodat ze nog minder voeder kunnen aankopen. Het is een neerwaartse spiraal.”
Wat zijn de gevolgen voor de werkgelegenheid?
DE BRUYN. “Bedrijven zitten op zwart zaad en zetten de schaar in het personeel en de lonen. Een kennis van mij heeft als accountant de leiding over de boekhoudafdeling van een groot bedrijf. Hij heeft twintig mensen onder zich. Hij zag zijn loon zakken tot 800 euro per maand. Als hij de looninlevering niet slikte, volgde ontslag. Iedereen is bang voor wat komen gaat. Een egel die gevaar voelt, krimpt zich in. Zo is het ook met de Griekse economie.”
Zijn de Griekse oligarchen nog altijd oppermachtig?
DE BRUYN. “Dat is nog niet veel veranderd. Ze pikken hun graantje mee van de privatiseringen. Zo koopt de oligarch Dimitris Kopelouzos samen het Duitse Fraport veertien winstgevende luchthavens. De overheid blijft met de verlieslatende luchthavens zitten. Ik dacht dat privatiseringen net dienden om verlieslatende overheidsbedrijven nieuw leven in te blazen. De Grieken moeten het allemaal slikken. ‘We hebben de oorlog verloren, en we worden nu gebrandschat.’ Dat is hier het algemene gevoel.”
JOZEF VANGELDER
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier