De Golfstaten zien China als betrouwbare partner om hun doelen te bereiken

Voor hun technologische ambitie leunen de Golfstaten zoals Abu Dhabi op het Westen. © Getty Images

De Golfstaten proberen samen te werken met China en het Westen. Dat is een lastige evenwichtsoefening.

De rijke heersers van de Golf probeerden in 2024 twee dingen te doen: hun stempel drukken op de mondiale technologie, en hun ambitieuze economische diversificatieplannen bevorderen. Daarvoor waren partnerschappen met zowel het Westen als China nodig, een lastige evenwichtsoefening. Op weg naar 2025 komen de sjeiks en de prinsen onder druk te staan om te kiezen voor de ene of de andere.

Voor de versterking van hun technologische ambitie leunen de Golfstaten op het Westen. De Verenigde Arabische Emiraten, misschien wel de meest ambitieuze Golfstaat als het gaat om technologie, heeft Microsoft aangetrokken als partner voor G42, een AI-kampioen van eigen bodem. Microsoft zet ook een ingenieurscentrum op in Abu Dhabi en investeert in AI-infrastructuur, samen met BlackRock, ‘s werelds grootste vermogensbeheerder, en MGX, een technologiefonds in de Emiraten. Brad Smith, de voorzitter van Microsoft, noemt dat een “nieuw model” voor “geopolitieke en economische samenwerking” tussen het Midden-Oosten en het Westen. Saudi-Arabië zet een AI-fonds van 40 miljard dollar op samen met Amerikaanse durfkapitalisten en Google is van plan een AI-hub op te starten in het koninkrijk.

Tegelijk heeft China zich ontpopt tot de grootste handelspartner van de Golf en voert het land zijn investeringen in de regio snel op. Voor ambitieuze blauwdrukken om hun economie tegen het einde van het decennium te hervormen, hebben de sjeiks zich op het Oosten gericht en nauwere commerciële en financiële banden opgebouwd met Chinese bedrijven en investeerders.

Chinese bedrijven bouwen infrastructuur in de Golfstaten en brengen industriële technologie in. De bedrijven in de Golfstaten doen hetzelfde door miljarden oliedollars te investeren in technologiebedrijven en energieprojecten in China en elders in Azië.

Wereldwijd handelsknooppunt

Het probleem is dat Amerika vijandig staat tegenover Chinese techbedrijven. Dat leidde ertoe dat G42 zijn banden met Huawei, China’s telecomgigant, verbrak voordat de deal met Microsoft werd gesloten. Amerika is terughoudend om de export van Nvidia’s krachtige AI-chips naar het Midden-Oosten toe te staan, uit angst dat een deel ervan uiteindelijk naar China zal gaan.

Maar de Golfstaten zien China als een betrouwbare en aantrekkelijke partner om hun doelen te bereiken. China heeft de Emiraten geholpen een wereldwijd handelsknooppunt te worden, door het opzetten van enorme magazijnen, groothandelsactiviteiten en andere infrastructuur. Het steunt ook de verschuiving naar hernieuwbare energie door zonnepanelen en windmolens te leveren. Chinese bedrijven hebben een centrale rol gespeeld in de bouw, het transport en andere industriële activiteiten in de Golf.

De samenwerking met de Verenigde Staten helpt echter om de technologische ambitie van de Golf veilig te stellen, die centraal staan in de plannen voor economische diversificatie en toekomstige groei. Naast artificiële intelligentie zien de heersers van de Golf ruimtevaart, defensie en cyberveiligheid als veelbelovende gebieden. Maar Amerika heeft zich soms getoond als een transactionele partner, die de ambitie van de Golfstaten en hun bedrijven in de kiem smoort en de regio behandelt als een instrument in zijn pogingen om invloed op te bouwen in het Zuiden van de wereld. Dat zal onder Donald Trump niet veranderen.

Partner Content