De fiscus controleert slimmer

© Thinkstock

Geautomatiseerde procedures, controleurs die ertoe aangezet worden ‘omzet te draaien’… er is veel veranderd bij de fiscus en de controles worden intenser.

De manier waarop de fiscus controles uitvoert, is de jongste jaren sterk gewijzigd. “Een van de veranderingen is de automatisering”, legt jurist en fiscaal adviseur Pierre-François Coppens uit. Hij schreef een boek over de materie. Tegenwoordig is de computer koning bij de belastingen. Hij bepaalt voor het overgrote deel welke dossiers gecontroleerd worden. Er is een systeem van datamining ingevoerd, dat op basis van objectieve criteria de dossiers selecteert die controle krijgen.

“De automatisering beperkt de vrijheid van de controleur en zet bepaalde sectoren in de schijnwerpers, bijvoorbeeld op de horeca”, constateert Coppens. “Ook sommige juridische constructies worden in het vizier genomen. Een van de nieuwe tendensen bij de fiscus is de betwisting van verliezen uit het verleden”, constateert Coppens. “De belastingplichtige moet dan boekhoudgegevens rechtvaardigen die soms dateren van tien of twaalf jaar tevoren.”

Fiscaal advocaat en professor Michel Maus bevestigt dat sectoren geviseerd worden: “De fiscus probeert gerichter te werken bij de selectie van de controles en legt daarbij inderdaad de focus op bepaalde sectoren – zoals de horeca of de bouw – en bepaalde fiscale technieken – vruchtgebruik, notionele-intrestaftrek, transfer pricing. Daarvoor maakt hij gebruik van datamining, maar de parameters die daarbij worden gehanteerd, houdt de fiscus angstvallig geheim. Ik ben er niet van overtuigd dat dat een goede tactiek is.”

Controleur onder stress

Stress is een andere opmerkelijke evolutie. “Je voelt dat de controleurs verplicht zijn omzet te draaien”, meent Coppens. Sommige ambtenaren klagen. “Een cijfermatig doel hebben, lijkt logisch”, zegt een van hen. “Maar als dat doel tot op de cent nauwkeurig vastligt, wordt het belachelijk.” Een andere ambtenaar heeft het onomwonden over een “schrikbewind”.

Pierre-Henri Thomas en Johan Steenackers

Lees het volledige artikel in Trends

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content