Alain Mouton

‘De financieringswet is een tikkende tijdbom onder het federale België’

Het Waalse begrotingstekort brengt een staatshervorming dichterbij, oordeelt Trends-redacteur Alain Mouton.

et Waalse begrotingstekort is uitgediept tot 786 miljoen euro. Wallonië lijkt tegen 2018 onmogelijk nog een begroting in evenwicht te kunnen voorleggen. Een van de belangrijkste oorzaken is de zesde staatshervorming van 2011. De PS heeft de impact ervan onderschat.

Eigenlijk was de zesde staatshervorming een financiële reddingsoperatie voor de federale overheid en voor Brussel. Vlaanderen en Wallonië betalen de factuur. De deelstaten kregen extra bevoegdheden, maar de middelen werden niet voor 100 procent overgedragen. Vlaanderen kan budgettair tegen een stootje, voor Wallonië ligt dat moeilijker.

‘De financieringswet is een tikkende tijdbom onder het federale België’

Daarnaast is er de extra fiscale autonomie. De deelstaten kunnen op- of afcentiemen heffen op de personenbelasting. De inkomsten van de deelstaten worden daar voor een deel bepaald door de federale taxshift. Aangezien de regio’s opcentiemen moeten heffen op een door de federale regering verlaagde personenbelasting, betekent dat minder inkomsten voor de gewesten. Dat kan voor Wallonië oplopen tot 263 miljoen euro extra.

De kans is klein dat Waals minister-president Paul Magnette (PS) zijn rekeningen op orde krijgt tegen het einde van de legislatuur. Dan zal de druk bij de PS groot zijn om te pleiten voor een nieuwe financieringswet en dus staatshervorming. Die is nodig. Hopelijk kan na 2019 werk worden gemaakt van een doorzichtig fiscaal (con)federalisme. Meer nog dan de sociale zekerheid is de financieringswet een tikkende tijdbom onder het federale België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content