Wie komt in aanmerking om Joe Biden te vervangen in de presidentsrace? 10 kandidaten

Joe Biden. © Getty Images

Het hing in de lucht: de Amerikaanse president Joe Biden stopt zijn presidentscampagne en streeft dus niet langer een tweede ambtstermijn na. Hij ondersteunt vicepresident Kamala Harris als zijn opvolger. Maar wie zijn andere kandidaten die in aanmerking komen om hem te vervangen binnen zijn partij? De Democraten hebben een diepe bank met talent. Overzicht.

Al lang voor het rampzalige CNN-debat met Donald Trump op 27 juni doken er namen op van kandidaten om Joe Biden te vervangen in de Amerikaanse presidentsrace, al wilde hij zelf van geen wijken weten. Tot nu dus. The Economist stelde eerder een lijst samen van tien plausibele alternatieven voor Biden. “We hebben ze niet geselecteerd omdat we per se voor hen zouden zijn of omdat ze alle vleugels van de partij vertegenwoordigen. Wel omdat we denken dat ze de beste kans maken om een verdeelde conventie te overwinnen. De Democratische Partij heeft geloofwaardige leiders die staten leiden, federale departementen beheren en geboortecertificaten hebben die na D-Day zijn uitgegeven.”

Lees ook over de procedure: wat als een presidentskandidaat zich terugtrekt?

Andy Beshear (46), gouverneur van Kentucky

Andy Beshear is een zeldzaam dier: een Democratische gouverneur in een dieprode staat (Donald Trump won Kentucky met ongeveer tweederde van de stemmen in 2020). Zijn rustige stijl, pragmatische politiek en afkomst – zijn vader bekleedde hetzelfde ambt – helpen allemaal. In een peiling van Morning Consult van april 2024 was Beshear de populairste zittende Democratische gouverneur, met een goedkeuringscijfer van 65 procent, en de op drie na populairste gouverneur. Vorig jaar won hij de herverkiezing door te wijzen op de lage werkloosheid, het grote begrotingsoverschot en de grote fabrieksinvesteringen door autofabrikanten. Maar een Republikeinse supermeerderheid in de wetgevende macht van de staat heeft het moeilijk gemaakt om wetten tegen te houden die hem niet bevallen: de Republikeinen hebben 20 van zijn 23 veto’s in de afgelopen legislatuur ongedaan gemaakt.

Pete Buttigieg (42), minister van Transport

Pete Buttigieg, afgestudeerd aan Harvard en Oxford, voormalig McKinsey-consultant en marineveteraan, ziet eruit en klinkt als veel gematigde, dichtgeknoopte Democratische politici voor hem – behalve dan dat hij getrouwd is met een man. Hij zou de eerste openlijke homoseksueel zijn op het stembiljet van een grote partij. Weinig kiezers buiten zijn thuisstaat Indiana hadden gehoord van Buttigieg voor zijn deelname aan de Democratische voorverkiezing in 2020. Hij won toen de eerste nominatiewedstrijd in Iowa, voordat hij uiteindelijk afhaakte. Tijdens die campagne stond hij bekend als ‘burgemeester Pete’: zijn enige verkozen functie was het burgemeesterschap van South Bend, Indiana (ongeveer 100.000 inwoners). Biden maakte hem later minister van Transport en gaf hem de leiding over de verdeling van 126 miljard dollar aan federaal geld, als onderdeel van een grote infrastructuurwet die in 2021 werd aangenomen. Tegenwoordig is hij druk met het verdedigen van Bidens subsidies voor elektrische auto’s tegen Republikeinse aanvallen.

Kamala Harris (59), vicepresident

Als vicepresident is Kamala Harris de voor de hand liggende keuze om Joe Biden te vervangen. Helaas boezemt ze geen vertrouwen in bij de Democratische grootheden en de kiezers voelen dat aan. Recente opiniepeilingen van The Economist en YouGov suggereren dat ze slechts een iets gunstigere optie is dan haar baas. Het zag er niet altijd zo somber uit. Als dochter van Zuid-Aziatische en Jamaicaanse immigranten, samengebracht door de burgerrechtenbeweging, schreef Harris geschiedenis als eerste niet-witte en eerste vrouwelijke vicepresident van Amerika. Voordat ze naar het Oval Office ging, was ze officier van justitie in San Francisco en procureur-generaal in Californië, en in 2017 werd ze senator. Harris stond centraal in de recente pogingen van de Biden-campagne om steun te krijgen van zwarte kiezers, een groep die ze moeilijk kon imponeren tijdens haar eigen mislukte campagne voor het presidentschap in 2020. Na kritiek in het begin van haar ambtstermijn over haar aanpak van de grens, heeft ze geprobeerd een eigen politieke identiteit te creëren. Onlangs heeft ze haar draai gevonden op het gebied van voorplantingsrechten.

Gavin Newsom (56), gouverneur van Californië

De baas van het diepblauwe Californië heeft een beter idee dan de meesten in deze lijst van wat het zou betekenen om een land te leiden. Als het een natie was, zou Californië de op vier na grootste economie ter wereld hebben. Het is de thuisbasis van zowel Silicon Valley als Hollywood. Gavin Newsom heeft Xi Jinping en paus Franciscus ontmoet. Hij is een behendig debater die zich verdiept in beleidsdetails. Hij is ook bekend bij veel Amerikanen, vanwege zijn voorliefde voor expertise op de nationale televisie en als een van de meest vocale surrogaten van Joe Biden. Als hij de kandidaat van de Democraten zou zijn, zouden Newsom en waar hij voor staat (abortusrechten, strengere wapenwetten, een snellere overgang van fossiele brandstoffen) nog bekender zijn. Dat is een geschenk en een vloek. Republikeinen zien Newsom als de belichaming van progressiviteit en San Francisco, waar hij begin jaren 2000 burgemeester was, als een toonbeeld van verval. Ze zeggen dat de problemen van Californië – dakloosheid, hoge kosten van levensonderhoud en een begrotingstekort – het bewijs zijn van zijn wanbeleid.

Jared Polis (49), gouverneur van Colorado

De gouverneur van Colorado (tweede termijn) heeft zijn geloofsbrieven opgepoetst in de aanloop naar een algemeen verwachte campagne voor het presidentschap in 2028. Zijn verhaal is overtuigend. Jared Polis is homoseksueel en joods, wat hem kan helpen bij Democraten die graag meer diversiteit aan de top willen zien. Belangrijker is zijn pragmatische politiek. Colorado is tegenwoordig stevig blauw, mede dankzij Polis. In het begin van de jaren 2000 was hij een van de liberale donoren in de ‘Bende van Vier’, die een succesvolle campagne voerde om Democraten te kiezen op alle bestuursniveaus in de staat. (Voordat hij de politiek inging, was Polis een techondernemer: zijn nettowaarde is ten minste 300 miljoen dollar). Zijn westerse libertarisme charmeert de vele onafhankelijke kiezers in Colorado. Hij heeft ook verstand van Washington, omdat hij eerder tien jaar Congreslid voor Colorado is geweest. Om competitief te zijn, zou hij een gebrek aan nationale naamsbekendheid moeten overwinnen, net als onthullingen dat hij geen inkomstenbelasting heeft betaald op zijn miljoenen.

Jay Robert ‘J.B.’ Pritzker (59), gouverneur van Illinois

Op papier is Pritzker geen voor de hand liggende keuze. Hij komt uit Chicago – een stad die Republikeinen verafschuwen – en is een miljardair die erfgenaam is van het Hyatt-hotelfortuin. Maar hij heeft een reputatie opgebouwd van politieke meedogenloosheid. In de midterms van 2022 won hij de herverkiezingen. Hij hielp de Democratische supermeerderheid in de wetgevende macht van de staat Illinois te versterken door populair beleid te bepleiten. En hij hielp de delegatie van zijn partij in het Huis van Afgevaardigden uit te breiden, deels door financiële steun en het goedkeuren van nieuwe herindelingskaarten. Hij heeft veel progressieve wetgeving ondertekend, zoals meer betaald verlof, een verbod op aanvalswapens en de afschaffing van borgtochten in contanten, terwijl hij de gematigden aan zijn kant hield. Nationaal heeft hij zijn lobbygroep voor abortusrechten Think Big America gebruikt om zijn invloed te verspreiden en hij is populair onder Democratische activisten. Ondanks zijn rijkdom heeft hij geen gemakkelijke opvoeding gehad. Zijn vader stierf plotseling toen hij zeven was; zijn alcoholistische moeder stierf tien jaar later bij een auto-ongeluk.

Gina Raimondo (53), minister van Handel

Gina Raimondo is populair bij bedrijfsleiders en werd al genoemd als opvolger van Janet Yellen, de minister van Financiën, in een tweede termijn van Biden. Ze heeft miljarden dollars uitgetrokken voor technologiebedrijven in het kader van de Chips Act, een reeks stimuleringsmaatregelen die in 2022 werden aangenomen om geavanceerde chipfabricage terug te brengen naar Amerika. Als kleindochter van Italiaanse immigranten kregen Raimondo en haar familie het zwaar te verduren toen haar vader, een marineveteraan, zijn baan kwijtraakte nadat de fabriek waar hij werkte werd gesloten en de productie naar China werd verplaatst. Raimondo studeerde aan Harvard, Oxford en Yale voordat ze in 2001 een durfkapitaalbedrijf oprichtte. Ze was penningmeester van Rhode Island voordat ze in 2015 de eerste vrouwelijke gouverneur van de staat werd. Ze wordt geprezen voor haar drastische hervorming van het openbare pensioenstelsel van Rhode Island, dat ooit de grootste pensioenverplichting in Amerika was.

Josh Shapiro (51), gouverneur van Pennsylvania

Gouverneur zijn is “de enige baan die ik wil”, zei Josh Shapiro. Maar verkozen worden in die rol in het paarse Pennsylvania kan een goede oefening zijn voor een nationale campagne. Shapiro is gematigd en klonk vaak Republikeins tijdens zijn campagne in 2022. Hij kreeg steun van links, centristen en zelfs van sommige Republikeinen – geen kleinigheid in een presidentieel strijdtoneel. Hij versloeg zijn tegenstander in een goed gefinancierde race en werd de eerste Pennsylvania-Democraat die een partijgenoot opvolgde in 64 jaar. Zijn motto, “Get stuff done” (of “Get shit done“, afhankelijk van zijn publiek), is niet alleen maar praat. Ongebruikelijk voor een Democraat, maar Shapiro is een voorstander van schoolcheques. Vorig jaar oogstte zijn snelle heropening van de i-95, een vitale snelweg die was ingestort, lof. Als procureur-generaal kwam hij nationaal in het nieuws door zijn baanbrekende onderzoek naar seksueel misbruik in de katholieke kerk. Hij groeide op buiten Philadelphia als zoon van een leraar en een voormalige marineofficier, die hem inspireerden om ambtenaar te worden.

Raphael Warnock (54), senator uit Georgia

Het kiezen van Warnock, de eerste zwarte Democratische senator uit het zuiden, zou helpen om het afglijden van zwarte kiezers naar Donald Trump te vertragen. Hij zou ook de kansen van de Democraten vergroten om Georgia te veroveren, een swing state die Biden in 2020 nipt opeiste en die hij dit jaar waarschijnlijk zal verliezen. De senator, een charismatische spreker, is vrij nieuw in het openbare ambt: hij won zijn eerste race in 2021, in een speciale verkiezing om een zetel in te vullen die was vrijgekomen door een aftredende Republikein. Het jaar daarop won hij een volledige termijn. Als elfde van twaalf kinderen groeide Warnock op in een gesubsidieerde woning. Zijn beide ouders waren predikers en hij trad in hun voetsporen en werd op zijn 35ste senior pastor van de Ebenezer Baptist Church in Atlanta, een functie die ooit werd bekleed door Martin Luther King junior. Daar begon zijn betrokkenheid bij de politiek. Hij zette zich in voor de hervorming van het strafrecht en de uitbreiding van Medicaid, een ziektekostenverzekeringsprogramma voor de armen, en werd een keer gearresteerd tijdens een protest.

Gretchen Whitmer (52), gouverneur van Michigan

In 2020 kozen de Democratische leiders Gretchen Whitmer, die amper een jaar gouverneur was, om het weerwoord te geven op de State of the Union-toespraak van Donald Trump. De ster van Whitmer is sindsdien alleen maar rijzende, dankzij haar pragmatische manier van politiek bedrijven en haar succesvolle staat van dienst in Michigan, een kantelstaat. In 2022 won ze haar herverkiezing met tien punten, terwijl ze hard campagne voerde voor abortusrechten. De Democraten kregen de controle over beide huizen van de wetgevende macht. De klinkers van de in Michigan geboren vrouw zijn kort en haar “g’s” vallen soms weg (“these fundamental rights are at risk of bein’ ripped away“). Ze wilde sportpresentatrice worden, maar na een stage in het Huis van Afgevaardigden werd ze volksvertegenwoordiger voor haar 30ste. Haar nationale profiel heeft haar tot een nationaal doelwit gemaakt: Trump drong er bij aanhangers op aan om Michigan te “bevrijden” van haar covidlockdowns. In 2020 was ze het voorwerp van een (verijdeld) rechts ontvoeringsplan. Om de speculaties aan te wakkeren dat ze zich mogelijk positioneert voor 2024, bracht ze op 9 juli politieke memoires uit, getiteld True Gretch.

In een gesprek met Trends oppert Matthias Matthijs, hoogleraar aan de Johns Hopkins University in Washington D.C., nog een opvallende naam: Michelle Obama. Lees meer:

Partner Content