De Chinese megasteden verliezen hun glans

Een bruisend plein vol flitsende neonlichten in het Xiguan-district van Guangzhou | Foto: Getty

De megasteden Peking, Sjanghai, Shenzen en Guangzhou zullen van hun veren laten in 2025. De toekomst is aan de kleinere steden.

Tot voor kort stroomden de Chinese jongeren, investeerders, consumenten en creatievelingen massaal naar slechts vier steden: de hoofdstad Peking, het financiële centrum Sjanghai, het technologiecentrum Shenzhen en de exportkampioen Guangzhou. Met hun gigantische bevolking, superieure openbare diensten en glanzende infrastructuur noemde de overheid ze ‘eersterangssteden’. Maar in 2025 zullen China’s kleinere steden van zich laten horen.

De Chinese megasteden verliezen hun glans. Ze zijn voor de meeste Chinezen onbetaalbaar geworden. De mediane huizenprijzen liggen meestal 30 tot 40 keer hoger dan de mediane inkomens. De levenskwaliteit is er ook niet geweldig. Veel bedrijven hanteren er een 9-9-6-werkrooster: van 9 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds, zes dagen per week. Onderbetaald en overwerkt, midden in de economische malaise, geven hun inwoners minder uit. De restaurantsector in Peking zag zijn winst in de eerste helft van 2024 met bijna 90 procent dalen.

De tweede- en derderangssteden zullen floreren.

Veel steden van het tweede of derde plan zitten in de lift. Hun infrastructuur is uitstekend, huisvesting is er relatief goedkoop en het werktempo is meer ontspannen. Hun economische groei overtreft vaak het nationale gemiddelde. Naar westerse maatstaven zijn het nog altijd reuzen: veel steden hebben meer dan 10 miljoen inwoners en groeien nog snel, terwijl Peking en Sjanghai krimpen.

Vooruitgang

In 2025 zullen de consumenten in die ‘kleinere’ steden de bedrijven overeind houden. Dankzij de lagere kosten voor levensonderhoud kunnen zij het zich veroorloven geld te geven. Het komende jaar zullen kleinere steden meer jonge mensen aantrekken. Uit enquêtes blijkt dat werknemers de sleur van de grote steden steeds meer beu worden. In de zomer zullen 12 miljoen studenten afstuderen aan de Chinese universiteiten. Velen zullen een baan zoeken in steden als Changsha en Nanjing, provinciehoofdsteden met een levendig cultureel leven. Beide trekken veel influencers, muzikanten en artiesten aan.

Getalenteerde jonge mensen zullen China’s kleinere steden ook helpen om technologische vooruitgang te boeken. Hefei bijvoorbeeld, een voormalig achtergebleven stadje in de Oost-Chinese provincie Anhui, heeft dankzij overheidsinvesteringen en privé-ondernemingen nu een bloeiende technologiesector.

Partner Content