De Block wil studenten 550 uur per jaar laten werken

© Belga

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) stelt voor om het aantal toegelaten dagen studentenarbeid om te vormen naar uren, en bovendien de toegestane uren op te trekken. Volgens haar kabinet zijn de gesprekken daarover nog lopende.

Momenteel mag iemand 50 arbeidsdagen per jaar aan de slag gaan als jobstudent. In regel gaat het om maximum 8 uur per dag in een zesdaagse werkweek en 9 uur per dag in een vijfdaagse werkweek. Per week geldt een maximum van 40 uur. Er bestaan wel uitzonderingen in verschillende sectoren. In de horeca mag je bijvoorbeeld 11 uur per dag en 50 uur per week werken. In 2013 waren er 450.000 jobstudenten aan de slag. Vorig jaar waren dat er 469.000.

Uitbreiding studentenarbeid

Met een urensysteem vermijd je dat probleem en kan de jobstudent zijn uren maximaal benutten

Minister De Block wil meer flexibiliteit mogelijk maken voor zowel de studenten als de werkgevers. Daarom stelt ze voor de telling om te vormen naar het aantal uren in plaats van dagen. De Block wil ook de duur van de toegestane periode optrekken. Vijftig dagen van elk acht uur zou neerkomen op 400 uren, maar de liberale minister mikt op een uitbreiding naar 550 uren. Een werkdag in de horeca of bij andere seizoensjobs kan immers gauw langer duren dan acht uur, redeneert ze.

Ook zelfstandigenorganisatie Unizo breekt een lans voor een uren- in plaats van dagentelling en voor 550 toegelaten uren studentenarbeid. Topman Karel Van Eetvelt voert daarbij aan dat in sommige sectoren soms maar enkele uren wordt gewerkt, maar dat de jobstudent dan wel meteen een volledige dag kwijtspeelt. “Met een urensysteem vermijd je dat probleem en kan de jobstudent zijn uren maximaal benutten”, aldus Van Eetvelt.

Hij wijst op een eigen enquête waaruit blijkt dat driekwart van de werkgevers jobstudenten in dienst neemt, vooral om piekmomenten te kunnen opvangen. Een werkgever op vijf gebruikt studentenjobs ook als mogelijk aanwervingskanaal. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content