Cyprus rekent op Rusland

© reuters

Cyprus hoopt woensdag een financiële deal te kunnen sluiten met Rusland. Dat laat de minister van Financiën Michalis Sarris weten.

Cyprus hoopt woensdag een financiële deal te kunnen sluiten met Rusland. Dat laat de minister van Financiën Michalis Sarris weten.

“We hopen op een positieve uitkomst, maar we kunnen het niet
voorspellen”, stelde Sarris, die zijn Russische collega Anton Siluanov vandaag in Moskou ontmoet. De geruchten dat Sarrris ontslag zou nemen, werden door de minister van Financiën zelf ontkend.

Cyprus hoopt dat Rusland bereid is een lening van 2,5 miljard euro, die in 2016 afloopt, te verlengen met een bijbehorende lage(re) rente. De bewuste kredietlijn werd in 2011 toegekend.

Ook zou er onderhandeld worden over een akkoord voor de verkoop van de Popular Bank of Cyprus (Laiki) en Bank of Cyprus. Volgens de openbare zender RIK zouden de Russen daarvoor een compensatie krijgen, met name een haven voor de Russische vloot op het eiland en toegang de gasreserves van het land.

Dinsdagavond stemden 36 van de 56 Cypriotische parlementsleden tegen het aangepaste plan van president Nicos Anastasiades. In ruil voor 10 miljard euro internationale steun voor de noodlijdende banken, zou er een – aangepaste – heffing ingevoerd worden op spaargeld.

Cyprus rekent nu dus op Moskou, dat niet te spreken is over de heffing op spaartegoeden. Veel Russisch geld is op het eiland gestald door het gunstig fiscale regime. Volgens experts hadden de Russen 2 tot 3 miljard euro kunnen verliezen met de heffing. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content