Cyprus krijgt meer tijd van trojka

© belga

Cyprus wordt onderworpen aan soepeler voorwaarden in ruil voor financiële hulp.

Cyprus wordt onderworpen aan soepeler voorwaarden in ruil voor financiële hulp.

De trojka van internationale schuldeisers van Cyprus – de Europese Unie (EU), de Europese Centrale bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) – heeft de voorwaarden van het reddingsplan voor het eiland versoepeld, onder meer door Cyprus meer tijd te geven voor het bereiken van de doelstelling voor het terugdringen van het begrotingstekort.

Meer tijd

Volgens de Wall Street Journal, die een ontwerpdocument kon inkijken, krijgt Cyprus tot 2017 de tijd om een primair begrotingsoverschot (voor aftrek van rentekosten op leningen) van 4 procent van het bbp te realiseren. Aanvankelijk was dat een jaar eerder – in 2016 – gepland. Verwacht wordt dat Cyprus dit jaar een primair begrotingstekort – zonder rekening te houden met schuldaflossingen – noteert dat overeenstemt met 2,4% van het bruto binnenlands product (bbp).

“Het weer op orde brengen van de publieke financiën om de economie te stabiliseren en het vertrouwen te herstellen van de bedrijven, burgers en buitenlandse investeerders in de economische langetermijnverwachtingen van Cyprus is prioritair”, aldus de trojka in het document dat de Wall Street Journal kon inkijken.

Bankensector

Cyprus heeft intussen al beloofd een lange lijst van bezuinigingsmaatregelen en belastingverhogingen te voltooien in ruil voor een reddingspakket van 10 miljard euro. In die lijst zit onder meer een drastische herziening van de bankensector vervat. Zo heeft de Cypriotische overheid beslist Laiki Bank, de tweede grootste bank van het land, te ontmantelen en de gezonde activa onder te brengen in Bank of Cyprus PCL, de grootste bank van het eiland.

De Centrale Bank van Cyprus heeft al laten verstaan dat depositohouders met meer dan 100.000 euro spaargeld bij de Bank of Cyprus mogelijk tussen de 40% en 60% van hun geld verliezen.

Belastingen

Cyprus ziet zich voor dit jaar verplicht bezuinigingsmaatregelen door te voeren voor een bedrag van 351 miljoen euro, of 2,1% van het bbp. Daardoor wordt onder meer de vennootschapsbelasting verhoogd van 10 tot 12,5%, en stijgen de taksen op alcohol en tabak. (BO/WSJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content