Cyprus gered, grote spaarders betalen het gelag

© AFP

Cyprus is gered van het bankroet. In ruil voor Europese steun wordt de de banksector grondig afgeslankt. Vooral de grote spaarders zijn de dupe van het reddingsplan.

De ministers van Financiën van de eurolanden hebben het licht op groen gezet voor een nieuw reddingsplan voor Cyprus. De kleine spaarders worden ontzien en de omvangrijke bankensector in het kleine euroland ondergaat een forse afslankingskuur. Het akkoord moet “een einde maken aan de onzekerheden die Cyprus en de eurozone” teisterden, zo stelde voorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Zes dagen nadat het Cypriotische parlement met de verwerping van een eenmalige heffing op spaartegoeden het eerste reddingsplan kelderde, bereikten de Cypriotische regering en de internationale kredietverleners in Brussel een nieuwe deal die het bankroet van het eiland moet verijdelen.

Deposito’s

Volgens Dijsselbloem focust het nieuwe plan op Bank of Cyprus en Laiki, de twee noodlijdende banken die aan de basis liggen van de diepe financiële crisis waarin Cyprus zich bevindt. Met “verbeterde en verfijnde” instrumenten wordt vermeden dat deposito’s tot 100.000 euro mee het gelag betalen voor de redding van het land. IMF-topvrouw Christine Lagarde sprak van een “allesomvattende en geloofwaardige” oplossing.

Laiki

Bank of Cyprus overleeft het plan, maar de deposito’s boven 100.000 euro worden volgens de Belgische minister Koen Geens bevroren en aangewend om de kapitaalratio van de grootste bank op het eiland op te trekken tot 9 procent. Laiki daarentegen wordt meteen ontmanteld volgens de regels die het Cypriotische parlement heeft goedgekeurd. De deposito’s onder 100.000 euro bij Laiki worden ingebracht in de Bank of Cyprus. De overige banken worden niet in het plan betrokken.

HerstructureringDe hele herstructurering zal er volgens Dijsselbloem toe leiden dat de omvang van het Cypriotische bankwezen tegen 2018 wordt teruggebracht tot het Europese gemiddelde. Dankzij lucratieve voorwaarden lokten de banken jarenlang enorm veel buitenlands kapitaal naar het eiland. Hun totale balans was zo zeven tot acht keer groter geworden dan de economie van het kleine euroland.

Zoals afgesproken maken de kredietverleners 10 miljard euro vrij. Experts moeten tegen midden april de technische details uitwerken. Dan beslist het IMF over een eventuele bijdrage. Tegen begin mei zou het Europese noodfonds een eerste schijf kunnen overmaken. De precieze bijdrage van Cyprus is nog onduidelijk. Het bedrag van 5,8 miljard euro is verdwenen.

“Alles hangt af van hoeveel nodig zal zijn voor de herkapitalisatie” van Bank of Cyprus, aldus Geens.

Kapitaalstromen

Op Cyprus zijn de banken intussen al een week gesloten en worden de kapitaalstromen geblokkeerd. In overleg met de internationale kredietverleners moet de Cypriotische regering beslissen hoe het vrije kapitaalverkeer opnieuw op gang kan worden gebracht. Het Europese verdrag staat tijdelijke beperkingen op het kapitaalverkeer toe als ze proportioneel zijn en gerechtvaardigd vanuit het oogpunt van het algemene belang.

Cyprus is na Griekenland, Portugal, Ierland en Spanje (enkel voor de bankensector) het vijfde land in de eurozone dat beroep moet doen op financiële ondersteuning van de overige eurolanden en het IMF. De nabije toekomst wordt bijzonder moeilijk voor de Cypriotische bevolking, zo erkende eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn. De Commissie is zinnes een taskforce op te richten om het herstel van de Cypriotische economie te begeleiden. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content