Cyprus gaat door de knieën voor noodhulp

© reuters

Cyprus, een van de twee kleinste lidstaten van de eurozone, klopt aan voor noodhulp.

De Cypriotische regering ziet zich gedwongen een beroep te doen op de Europese EFSF- en ESM- noodfondsen om zich te wapenen tegen de blootstelling aan Griekenland. Dat blijkt een mededeling van de regering. De Europese autoriteiten zijn al op de hoogte.

Onverwacht komt het verzoek niet, aangezien de Cypriotische minister van Financiën daar begin juni al op aanstuurde. Er bleven wel twee opties open: een Europese noodlening of een bilaterale kredietlijn van Rusland of China.

Cyprus krijgt hoe dan ook met een Griekse kater af te rekenen, rekening houdend met de blootstelling van de Cypriotische banken aan Griekenland. De Griekse schuldherschikking heeft de financiële sector van het verdeelde eiland 3 miljard euro gekost. Op dit moment hebben de banken voor 22 miljard euro aan leningen uitstaan bij de Griekse privésector, terwijl het bbp (bruto binnenlands product) van Cyprus 18 miljard euro bedraagt. Cyprus trad begin 2008 toe tot de eurozone

Cyprus is – na Griekenland, Portugal en Ierland – het vierde land van de eurozone dat als gevolg van de eurocrisis door de knieën gaat. Griekenland kreeg in totaal 240 miljard euro noodsteun, Ierland 85 miljard en Portugal 78 miljard euro. Spanje zou voor zijn zieltogende bankensector een beroep kunnen doen op maximaal 100 miljard Europees geld. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content