Crisis in rusthuizen: Wouter Beke stuurt ‘overheidsmanager van het jaar’ het veld in

Karine Moykens in 2019. © Belga

De Vlaamse regering stelt topambtenaar Karine Moykens aan als crisismanager voor de toestand in de woonzorgcentra (wzc). Zij zal een taskforce leiden, die het noodplan van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) moet uitrollen. Dat meldt De Tijd woensdagavond.

Het noodplan moet duidelijkheid brengen over de toestand in de wzc’s, die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Er is al een tijdje gemor over de aanpak. Zo zou er niet alleen een gebrek aan tests, beschermingsmateriaal en personeel zijn, maar is er ook geen duidelijke strategie.

De crisismanager wordt volgens De Tijd Karine Moykens, de secretaris-generaal van het Vlaams departement voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en dus de baas van de administratie van Wouter Beke. Moykens heeft een CD&V-stempel. Ze was eerder kabinetschef voor Jo Vandeurzen, de voorganger van Beke. Zij werd in 2019 uitgeroepen tot overheidsmanager van het jaar.

Het plan van minister Beke focust onder andere op de teststrategie, het beschermingsmateriaal en op het voorzien van voldoende personeel. Eerder zei de minister al dat er nog meer aandacht zal zijn voor cohortezorg in de woonzorgcentra. Met cohortezorg in de thuissituatie wordt bedoeld dat een vaste equipe verzorgenden en een vaste equipe thuisverpleegkundigen exclusief instaan voor de zorg en ondersteuning bij personen die besmet zijn met COVID-19. Andere verzorgenden of thuisverpleegkundigen nemen de zorg op voor cliënten die niet besmet zijn.

‘De diensten voor thuisverpleging, de zelfstandige thuisverpleegkundigen en diensten voor gezinszorg richten ieder voor hun discipline cohorteteams op en werken hiervoor dienstoverschrijdend samen. We vragen hen om ook bij te springen in de woonzorgcentra met een uitbraak van het virus’, aldus Beke.

Woonzorgcentra die geconfronteerd worden met een uitbraak van het virus kunnen zich beroepen op de expertise binnen het Agentschap Zorg en Gezondheid, via een team gespecialiseerd in infectieziektenbestrijding. Zij die in een precaire situatie zijn beland, kunnen een crisismanager inschakelen.

het testen betreft: sinds dinsdag worden 11.000 testkits verdeeld onder 85 van de meer dan 800 Vlaamse woonzorgcentra. Maar het is de bedoeling om het aantal voorzieningen waar getest kan worden, uit te breiden tot alle zorgvoorzieningen, al hangt dit af van de beschikbare testcapaciteit in heel België. Voorts komt er een strategie rond serologische testen, ‘om klaar te zijn zodra deze beschikbaar zijn’.

Om het uitvallen van het personeel in de woonzorgcentra te compenseren, zal beroep gedaan worden op zorgpersoneel in andere sectoren (gezinszorg, aanvullende thuiszorg, thuisverpleging, kinderopvang, VAPH en ziekenhuizen). Ook studenten geneeskunde en stagiair(e)s worden ingezet. Aan de ziekenhuizen wordt gevraagd om de woonzorgcentra te ondersteunen door materiaal aan te bieden, te helpen met opleidingen of personeel ter beschikking te stellen.

Daarnaast wordt gefocust op een betere communicatie tussen ziekenhuizen en woonzorgcentra rond de transfer van patiënten. Tot slot voorziet de Vlaamse regering compensaties voor de zorgvoorzieningen om de financiële impact van de coronacrisis enigszins te verzachten.

Partner Content