‘Crisis in eurozone wordt nog veel erger’

© Belga

Terwijl beleggers opgelucht ademhalen na de Europese top, gaat het met de echte economie in de eurozone steil bergaf. De industriële productie in de grote Europese landen bereikt een nieuw dieptepunt en de werkloosheidscijfers blijven stijgen in de hele eurozone.

De recessie in de eurozone wordt erger. In de grootste Europese landen neemt de industriële productie af. De daling is het grootst in Italië, Spanje en Duitsland (waar de industriële productie op zijn laagste peil in drie jaar zit). Het voorbije kwartaal was voor de bedrijven in de eurozone het slechtste in drie jaar. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Markit.

Industriële productie-index voor grotere economiën in de eurozone (Markit).

Ierland53,1Hoogste in 14 maandenOostenrijk50,1Laagste in 6 maandenNederland48,9Hoogste in 2 maandenFrankrijk45,2Hoogste in 2 maandenDuitsland45,0Laagste in 36 maandenItalië44,6Laagste in 2 maandenSpanje41,1Laagste in 37 maandenGriekenland40,1Laagste in 4 maanden

(50 is het peil van het vorige kwartaal)

‘De industriële productie index van de eurozone daalt in het tweede kwartaal met 1 procent,’ zegt hoofdeconoom Chris Williamson van Markit. ‘Het ziet ernaar uit dat de scherpe daling nog zal verergeren in de tweede helft van dit jaar. De bedrijven bereiden zich duidelijk voor op het ergste. Besparingen op personeel en grondstoffen bereiken het hoogste peil in twee en een half jaar. Ondernemingen hebben veel meer schrik van een ineenstorting van de vraag dan van prijsverhogingen. De markt is in de ban van onzekerheid terwijl de economische crisis in de eurozone nog veel erger wordt.’

Werkloosheid

De werkloosheidscijfers in de eurozone stijgen intussen naar 11,1 procent. Dat blijkt uit gegevens van Eurostat. In Spanje is liefst 52 procent van de jongeren en 24,6 procent van de totale beroepsbevolking werkloos. In de eurozone zijn nu 17,7 miljoen mensen op zoek naar een baan. Dat zijn er 2 miljoen meer dan een jaar geleden en 5 miljoen meer dan in 2008.

In België is volgens Eurostat 7,2 procent werkloos. Zes landen doen het beter dan ons, waaronder Nederland, Luxemburg en Duitsland.

Volgens The Economist hoeft de eurozone ook niet te hopen op een exportgroei om de crisis te counteren. ‘Telkens wanneer de Europese leiders een beslissing nemen die de eurozone een klein stapje van de afgrond verwijdert, wordt de euro weer sterker.’ (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content