China start antidumpingonderzoek naar Europees varkensvlees als reactie op EU-heffingen op Chinese elektrische auto’s
China heeft een antidumpingonderzoek geopend naar de invoer van varkensvlees uit de Europese Unie. Dat heeft het Chinese ministerie van Handel aangekondigd. Het onderzoek is vermoedelijk een reactie op Europese plannen om extra heffingen in te voeren op elektrische auto’s uit China.
Volgens het Chinese ministerie komt het onderzoek naar aanleiding van een formele oproep van de China Animal Husbandry Group (CAHG), een staatsbedrijf dat namens de Chinese varkensindustrie spreekt. Volgens de CAHG is de hoeveelheid varkensvlees uit de EU die op de Chinese markt belandt, voldoende om van dumping te spreken.
China is de grootste exportmarkt voor varkensvlees uit de Europese Unie, al zijn de uitvoervolumes de laatste jaren wel gedaald. In 2023 ging het nog om zowat 1,7 miljard euro. Vooral vanuit Spanje, Denemarken en Nederland werd varkensvlees uitgevoerd naar China.
‘Puur protectionistisch’
In januari bereikten België en China nog een akkoord om de uitvoer van Belgische varkensvlees te hervatten, nadat die in 2019 was stopgezet na een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in België. Het jaar voordien werd bijna 3.500 ton naar China geëxporteerd.
De aankondiging komt er in een periode van gespannen handelsrelaties tussen de Europese Unie en China. De EU voert onderzoeken naar Chinese subsidies in verschillende sectoren, en kondigde aan in juli extra heffingen in te voeren op de import van elektrische auto’s uit China.
China noemde die extra heffingen al “puur protectionistisch” en waarschuwde dat het “alle noodzakelijke maatregelen zou nemen om zijn legitieme rechten en belangen te vrijwaren”. In januari had Peking al een antidumpingonderzoek gestart naar Europese brandewijnen (zoals het Franse cognac).
Voor 260 miljard euro aan EU-goederen
Het varkensvlees vertegenwoordigt maar een fractie van de totale EU-export naar China. Dat voerde vorig jaar voor meer dan 260 miljard euro goederen uit de Europese Unie in, zo blijkt uit officiële cijfers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier