Charles Evans (Fed): ‘Tapering eind dit jaar afgerond’

© reuters

De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) zal haar steunplan – door het in grote hoeveelheden opkopen van staats- en hypotheekobligaties – hopelijk tegen het eind van dit jaar hebben afgerond. Dat zei Charles Evans, Fed-baas in Chicago, maandag tijdens een conferentie in Istanbul.

De beleidsmakers van de Fed zijn in april begonnen om de basis te leggen voor het stopzetten van het buitengewoon soepel monetair beleid dat de Amerikaanse centrale bank al jaren hanteert. Welke tools daarvoor zullen worden gebruikt, blijft onduidelijk. Volgens de notulen van de bijeenkomst van vorige maand is in ieder geval nog geen definitieve beslissing genomen over het ‘hoe en wanneer’ van het afbouwplan.

Fed-gouverneur van Chicago Charles Evans licht maandag evenwel een tipje van de sluier. “Verwacht wordt dat de ’tapering’ tegen het einde van dit jaar wordt afgerond,” aldus Evans tijdens zijn toespraak in Istanbul.

Via het zogenaamde ’taperen’ bouwt de Amerikaanse centrale bank het grootschallig inkoopprogramma van staats- en hypotheekobligaties (QE – of kwantitatieve versoepeling) geleidelijk af. Dat inkoopprogramma, waarmee de Fed op het hoogtepunt van de crisis maandelijks voor 85 miljard dollar staatspapier opkocht, heeft tot doel goedkoop geld te laten lenen en op die manier de economie aan te zwengelen. Dat blijft een kunstgreep die niet kan blijven duren, waardoor het steunplan sinds december 2013 geleidelijk met 10 miljard per keer werd afgebouwd tot 45 miljard dollar.

Wat de inflatie betreft, wilde Evans nog kwijt dat het inflatiestreefdoel van 2 procent niet moet worden beschouwd als een plafond, en dus mogelijk verhoogd kan worden.

Op dit moment bevindt de inflatie zich ver onder het streefdoel van 2 procent, al zijn er tekenen die erop wijzen dat het tij begint te keren. De consumentenprijzen stegen met 0,2 procent in april op maandbasis, terwijl er op jaarbasis een stijging was met 1,6 procent, de grootste toename sinds november 2012 . (Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content