Btw-verlaging horeca: “terugverdieneffect van 50 pct zou succes zijn” (studie)

Als de horecasector zoals beloofd 6.000 banen creëert, kan de staat het geld dat ze misloopt door de btw-verlaging van 21 naar 12 procent, voor de helft terugverdienen. Dat blijkt uit een studie van het Institut pour un Développement Durable (IDD).

In ruil voor de btw-verlaging sinds 1 januari, beloofde de horecasector 6.000 banen te creëren en de fraude te bestrijden.

Volgens econoom Philippe Defeyt zal de beloofde banencreatie de sector 156 miljoen euro kosten, of 54 procent van de extra netto-inkomsten die de horeca haalt dankzij de btw-verlaging.

Als die 6.000 gehaald worden en alle aangeworven mensen uit de werkloosheid komen, kan de staat zowat twee derde recupereren van de brutokost van de maatregel, die door minister van Financiën Didier Reynders (MR) op 292 miljoen euro werd geschat, aldus de studie.

Die twee derde is echter aan de hoge kant, zegt Defeyt. “Een terugverdieneffect van 50 procent zou een succes zijn, op voorwaarde dat er wel degelijk 6.000 banen extra komen bovenop de jobcreatie die het gevolg is van de economische heropleving.”

Opdat de maatregel toch budgetneutraal zou zijn voor de staat, zou de horecasector er daarnaast in moeten slagen zowat 8,5 procent van de activiteiten “wit te maken”.

In oktober wordt de btw-verlaging geëvalueerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content