‘Britse economie grootste van Europa in 2030’
In 2030 lost het Verenigd Koninkrijk Duitsland af als grootste economie van Europa. België strandt in 2028 op de 33e plaats, tegenover de 25e nu.
Het Verenigd Koninkrijk lost in 2030 Duitsland af als grootste economie van Europa. Die voorspelling deed het Centre for Economic and Business Research (CEBR). België zou in 2028 de 33e economie ter wereld zijn, tegenover de 25e nu (2012).
Volgens de Londense denktank zal de aanhoudende bevolkingsgroei in het Verenigd Koninkrijk leiden tot een snellere expansie van de economie. Ook het relatief lage belastingniveau komt de groei ten goede. Het rapport van het CEBR volgt op positieve geluiden uit het Britse bedrijfsleven.
Hoge belastingdruk in Frankrijk
De lokale kamers van koophandel voorspelden onlangs dat de Britse economie volgend jaar met 2,7 procent zal groeien, het hoogste tempo sinds het eerste kwartaal van 2008.
Frankrijk, momenteel de nummer 2 in Europa, zal volgend jaar een van de slechtst presterende westelijke landen zijn “vanwege de hoge belastingdruk en alle perikelen in de eurozone”. Het CEBR verwacht dat het Verenigd Koninkrijk al in 2018 Frankrijk heeft ingehaald. Op het wereldtoneel zal Groot-Brittannië volgens de denktank de komende twintig jaar wel achteruitgaan op de economische ranglijst, gezien de sterke groei in groeilanden als India, Brazilië en Rusland, zo bericht de Britse krant The Guardian op haar website.
Onvoorspelbare wisselkoersen
Tegen 2028 zal China volgens CEBR de Verenigde Staten ingehaald hebben op de eerste plaats wereldwijd. De economie van beide landen zal in 2028 vijfmaal groter zijn dan de Indiase, die dan op de derde plaats staat. Japan zou binnen de vijftien jaar de derde plaats verliezen, Brazilië volgt op 5, net voor Duitsland. Maar twee jaar later zouden Duitsland en Groot-Brittannië dus haasje over spelen.
Voor 2028 vervolledigen Rusland, Mexico en Canada de top 10. In 2028 zou Frankrijk de 13e economie ter wereld zijn, tegenover de vijfde nu (2012). Spanje zou zakken van plaats 13 naar 18, Italië van de 8e naar de 15e plaats. België zou zakken tot de 33e plaats, in lijn met de terugval van de andere West-Europese landen. Nederland zou zakken van plaats 18 naar 30.
De denktank waarschuwt wel dat de voorspellingen met voorzichtigheid bekeken moeten worden, en dat met name omwille van de onvoorspelbare veranderingen van de wisselkoersen. (Belga/AVE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier