Bondsdag keurt steun voor Griekenland goed

© belga

De Duitse bondsdag heeft vrijdag het Duitse aandeel van 22,4 miljard euro goedgekeurd, waarvan 8,4 miljard euro in 2010. Dat bedrag komt terecht-in het gecombineerde steunpakket van Europa en Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor Griekenland.

De coalitie van bondskanselier Angela Merkels christendemocraten (CDU/CSU) en de liberale FDP keurde met steun van de Groenen in het lagerhuis de miljardensteun goed.

Naast de 390 ja-stemmen waren er 72 tegenstemmen en 139 onthoudingen. De sociaaldemocratische SPD onthieldt zich omdat de eis voor het koppelen van een strengere financiële regulering van de markten aan de steun het niet haalde.

“We moeten onze gemeenschappelijke Europese munt verdedigen en tegelijkertijd moeten we het hele Europese project verdedigen”, verklaarde minister van Financiën Wolfgang Schäuble aan de volksvertegenwoordigers voor de stemming plaatsvond.

De goedkeuring wordt nu voorgelegd aan de Bundesrat, het hogerhuis dat de deelstaten vertegenwoordigt. Verwacht wordt dat de Duitse president Horst Köhler het voorstel daarna zal ondertekenen. Dat betekent dat het voorstel vrijdag nog wet wordt.

Het ministerie van Financiën liet al weten dat de Duitse financiële sector beloofd heeft 8 miljard euro bij te dragen aan het reddingspakket. Die steun bestaat uit de belofte om bestaande leningen aan Griekse banken te behouden tot eind 2012. De sector zal ook obligaties kopen van de staatsgecontroleerde KfW bank die instaat voor de Duitse steun.

Ook de Nederlandse Tweede Kamer heeft vrijdag ingestemd om Griekenland bij te springen met leningen van maximaal 4,7 miljard euro. Het Portugese parlement en de Spaanse regering hebben
eveneneens groen licht gegeven om respectievelijk 2,06 miljard euro en 9,8 miljard euro bij te dragen tot de hulp van Europa en het IMF aan Griekenland.

Griekenland kan in totaal rekenen op 110 miljard euro steun in ruil voor het doorvoeren van forse besparingen. Die opgelegde besparingen lokken in eigen land massaal protest uit, waarbij woensdag in Athene drie doden vielen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content