Boetes Fortis van tafel
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Nederland veegt twee boetes voor Fortis van tafel. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in hoger beroep bepaald.
Het gaat dus wel nog maar om twee boetes. Tegen een andere boete van AFM loopt nog een beroepsprocedure.
De Nederlandse marktautoriteit had Fortis Nederland en Fortis België in 2010 voor in totaal 288.000 euro beboet omdat die zouden hebben nagelaten koersgevoelige informatie openbaar te maken. De rechtszaak draait om zogenaamde subprime-investeringen van Fortis in 2007. Daarbij werden hypothecaire leningen gebundeld in obligaties en doorverkocht, met de hoogst mogelijke kredietwaardigheidsscores.
Volgens de AFM had Fortis niet enkel te weinig, maar ook te rooskleurige informatie gegeven over de portefeuille.
Volgens de beroepsinstantie CBb heeft AFM onvoldoende kunnen bewijzen dat Fortis schuldig is. “De AFM heeft onvoldoende onderbouwd dat Fortis koersgevoelige informatie heeft achtergehouden. De risico-inschatting door Fortis was op dat moment niet onredelijk. Dat blijkt ook uit het feit dat de direct betrokken Belgische toezichthouder de trading update heeft goedgekeurd”, aldus het CBb.
Ageas krijgt als erfgenaam van Fortis in beroep dus gelijk. Toch heeft de beslissing van het CBb enkel betrekking op de communicatie van Fortis over de zogenaamde rommelhypotheken. Fortis werd in 2010 ook nog veroordeeld voor marktmanipulatie en voor het achterhouden van koersgevoelige informatie, waarvoor Ageas een totaalboete van 567.000 euro opgelegd kreeg door AFM.
De inbreuken werden gepleegd in juni 2008, de periode voor de splitsing van Fortis, toen die probeerde ABN Amro over te nemen. Ageas tekende in 2011 beroep aan tegen die beslissing en wacht nu nog op een juridische uitspraak. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier