Wolfgang Riepl
Boeren moeten stoppen met klagen
De Europese Commissie trekt alweer 165 miljoen euro uit voor landbouwsteun. Wanneer laten we de boeren zelf betalen voor prijsschommelingen?
Landbouw moet een stiel worden als een andere. Akkoord, de volatiliteit van het weer maakt van het boerenwerk iets aparts. Maar daarvoor bestaan er onder meer in de landbouw wijdverbreide verzekeringen.
Landbouwers moeten vooral leren dat conjunctuurschommelingen tot de normale economische realiteit behoren. We horen ze nooit klagen wanneer het goed gaat met hun zaken. Een normale bedrijfstak legt in die periodes reserves aan voor mindere tijden. Voor landbouwers geldt blijkbaar de normale realiteit niet. Ze weten dat ze versneld kunnen rekenen op subsidies bij tegenslagen. Nadat Rusland op 7 augustus een boycot had aangekondigd voor Europese landbouwproducten, werd al 320 miljoen euro uitgetrokken voor steun.
Boeren moeten stoppen met klagen
Akkoord, de Belgische appels en peren hebben het niet onder de markt. De prijs zakte blijkbaar tot de helft. Maar is dat enkel de schuld van de Russen? Dit jaar was er een superoogst. Het is niet omdat de oogst rijkelijk is, en dus de prijzen zakken, dat de Europese belastingbetaler in zijn buidel moet tasten.
Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht geeft het goede voorbeeld. Hij sloot een akkoord met Canada en de Verenigde Staten, waardoor het Belgische fruit versneld in die landen binnen kan. Dat is de oplossing, niet een blijvende afhankelijkheid van een handelspartner als Rusland. Die toonde zijn onbetrouwbaarheid de voorbije maanden overvloedig.
Maar wat moppert vandaag een fruitteler in Het Belang van Limburg? “Zodra je met je peren en appels binnen geraakt in Canada en de VS moet je ze ook nog verkocht krijgen.” Alsof dat niet de evidentie zelve is. Van elke normale economische activiteit wordt verwacht dat de te koop aangeboden producten beantwoorden aan bepaalde kwaliteitsvereisten. Wie niet te pruimen fruit maakt, zal daar ook geen goede prijzen voor krijgen. Vlaanderen mag alleen een hoogkwalitatieve fruitteelt in stand houden. Voor minder moeten we niet gaan, en zeker niet met subsidies.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier