BNP Paribas Fortis waarschuwt voor meer faillissementen

BNP Paribas Fortis-CEO Michael Anseeuw | Foto: Eric Lalmand (Belga)
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

BNP Paribas Fortis, de grootste bank van het land, maakte vorig jaar 3,1 miljard euro winst, iets minder dan in 2022. De bank vreest de komende jaren een toename van het aantal faillissementen en wanbetalingen.

Zoals alle andere banken wist BNP Paribas Fortis vorig jaar te profiteren van het gunstige renteklimaat. De totale inkomsten stegen met 9 procent, en in België zelfs met 10 procent. BNP Paribas Fortis bezit naast de gelijknamige Belgische bank ook activiteiten in Turkije en Luxemburg, en de gespecialiseerde filialen Arval (autoleasing) en Alphacredit (consumentenkrediet).

Omdat de kosten minder snel stegen (met 8%), komt het operationeel resultaat 13 procent hoger uit, op 4,8 miljard euro. De nettowinst gaat er echter lichtjes op achteruit. Dat zijn twee verklaringen voor. BNP Paribas Fortis boekte in 2022 een positieve badwill op de overname van bpost bank. In mensentaal betekent dit dat BNP Paribas Fortis bpost bank onder de boekwaarde overnam. Dat had in 2022 een positieve impact van bijna 250 miljoen euro op de resultaten. Een tweede reden is dat BNP Paribas Fortis dit jaar 270 miljoen euro meer belastingen betaalde.

Bedrijven blijven investeren

In België kende BNP Paribas Fortis vorig jaar 38 miljard euro aan nieuwe kredieten toe. Dat is een daling met 6 procent. Die daling is evenwel volledig toe te schrijven aan de markt van hypothecaire leningen, die met een derde terugviel. In professionele kredieten (aan bedrijven, kmo’s, zelfstandigen) steeg de kredietproductie met 10 procent. En in het vierde kwartaal zelfs met 20 procent, stipt CEO Michael Anseeuw aan.

“De economie is vorig jaar in België met 1,5 procent gegroeid, dat was beter dan verwacht”, vertelt hij. “Dat danken we enerzijds aan de vele bedrijven die zijn blijven investeren in innovatie, automatisering en energetische maatregelen. Anderzijds is de consumptie door de gezinnen, mede dankzij de automatische loonindexering, in de tweede jaarhelft opnieuw gestegen.”

Voor dit jaar verwacht BNP Paribas Fortis 1,3 procent economische groei in België. Tegelijk houdt de bank rekening met een heropflakkering van de inflatie tot 3,2 procent. Wat de gevolgen daarvan voor de rente-evolutie zijn, is moeilijk in te schatten, zegt Anseeuw, maar hij gaat ervan uit dat de ECB vanaf de zomer zal starten met een renteversoepeling.

Toch hangt er een donkere wolk boven de economie: “Het aantal faillissementen zit momenteel weer op het pre-covid-niveau”, aldus de CEO van BNP Paribas Fortis. “Het verschil is dat vandaag zowel de inflatie als de rentevoeten hoger zijn dan in 2019. Dat zal onvermijdelijk vanaf dit jaar leiden tot meer faillissementen en wanbetalingen.”

Lees verder onder de video

Kwetsbaar commercieel vastgoed

Anseeuw noemt geen specifieke sectoren, maar dat commercieel vastgoed een kwetsbare sector is, is algemeen geweten. Anseeuw: “De prijzen zijn gedaald en dus worden projecten niet verkocht. Daardoor moeten vastgoedbedrijven zich herfinancieren tegen hogere voorwaarden. Wij bekijken dossier per dossier, en klant per klant. BNP Paribas Fortis heeft gelukkig een kredietportefeuille met een goede mix van residentieel vastgoed, kantoren en logistieke complexen.”

BNP Paribas Fortis maakte ook bekend dat er twee extra vrouwen toetreden tot het uitvoerend comité van de bank. Daardoor verdubbelt het aantal vrouwelijke leden van twee tot vier, op een totaal van elf directieleden. De nieuwe topmanagers zijn Franciane Rays die CFO wordt (een job die ze tussen 2018 en 2021 al uitoefende), en Lieve De Mol die benoemd wordt tot head of Client Service Center. Khatleen Pauwels, die tot hiertoe die laatste functie uitoefende, neemt voortaan de rol van chief compliance officer op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content