Bernanke: ‘Eurocrisis creëert gevaar voor Amerikaanse economie’

© belga

Ben Bernanke, topman van de Amerikaanse centrale bank (Fed), wijst op de risico’s die de Amerikaanse economie loopt door de schuldencrisis in de eurozone.

De toestand in Europa vormt een ‘significant’ risico voor het Amerikaanse financiële systeem en de economie in het algemeen. Dat is kort samengevat de boodschap die Bernanke donderdag meegaf aan het Amerikaanse Congres.

Bernanke verklaarde bovendien dat de Fed bereid is op te treden als de economie van de VS bedreigd wordt, maar gaf geen details over wat dat precies zou kunnen betekenen.

Door de teleurstellende werkgelegenheidscijfers in de VS en de dreiging van een escalerende Europese schuldencrisis verhoogt de druk op de Fed om enkele stimulusmaatregelen te lanceren. Wie daar donderdag uitsluitsel over had verwacht, kwam evenwel bedrogen uit. Bernanke liet daarover niets los, dus blijft het wachten tot de Fed op 19 en 20 juni bijeenkomt om zich over het monetaire beleid te beraden.

De Fed-topman was donderdag tijdens zijn betoog overigens niet echt somber gestemd over de economische vooruitzichten. “Ondanks de economische malaise in de eurozone hield de vraag naar exportgoederen uit de VS goed stand”, aldus Bernanke. Voor de komende kwartalen verwacht hij dat de economie in de VS tegen een gematigd tempo blijft groeien. (Reuters/BO).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content