Belgische loonhandicap beïnvloedt de kantoormarkt

© belga

De crisis doet bedrijven in Europa besparen op de kantoorkosten. Dat staat in de Occupiers Cost Index (OCI) die de internationale vastgoedadviseur AOS Studley publiceert.

De jaarlijkse mediane kantoorkosten per voltijdse werknemer in Europa bedragen volgens AOS Studley 9853 euro. Dat is een daling van 3 procent tegenover vorig jaar (10.170 euro). AOS Studley zoekt de verklaring voor die daling vooral in de crisis, die bedrijven aanzet tot kostenbesparingen.

Dat bedrijven door nieuwe werkmethoden structureel minder kantoorruimte nodig hebben, speelt ook, maar in mindere mate, zegt Patrick Waûters, directeur facility management consulting bij AOS Studley. “Ik schat dat bij ongeveer 80 procent van onze klanten de focus ligt op kostenreductie.”

België kwart duurder dan Europees gemiddelde

Voor de berekening van de OCI verzamelt AOS Studley data in 22 Europese landen. De studie omvat ruim 3400 gebouwen met een kantooroppervlakte van 31 miljoen vierkante meter. De index is opgebouwd uit drie onderdelen: bouwgerelateerde kosten en investeringen, kosten voor facilitaire ondersteuning van de medewerkers en kosten voor het strategisch, tactisch en operationeel management.

Nederland kent de grootste kostendaling (- 6%) in Europa, terwijl het Verenigd Koninkrijk, Turkije en Noorwegen de enige stijgers zijn. De duurste kantoorlanden zijn Noorwegen, Zweden en Zwitserland.

Ook in België daalde de OCI met 3 procent tot 12.368 euro. Met dat bedrag liggen de kosten in België een kwart hoger dan het Europese gemiddelde.

Het valt wel op dat de gebouwgerelateerde kosten in België maar net boven het Europese gemiddelde liggen. De kosten die betrekking hebben op medewerkers en geleverde diensten liggen wel aanzienlijk hoger dan het Europese niveau. AOS Studley besluit dan ook dat loonkosthandicap ons ook op de kantoormarkt parten speelt. (LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content