Belgische economie boert achteruit

© Thinkstock
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

De Belgische economie is vorig jaar met 0,3 procent gekrompen en deed het daarmee nog slechter dan verwacht. Ook dit jaar zal de economie in ons land niet groeien, volgens de analyse van de Europese Unie.

De Belgische economie is vorig jaar met 0,3 procent gekrompen, iets meer dus dan de eerder gestelde 0,2 procent. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar groeide de economie met 0,1 procent tegenover het voorgaande kwartaal. Dat meldt het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) in een flashraming. Het INR beslaat uit vertegenwoordigers van drie grote instellingen namelijk de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie, de Nationale Bank van België en het Federaal Planbureau.

Recessie vermeden
Het is de eerste keer dat de economie groeit sinds het eerste kwartaal van vorig jaar, al kan men zich afvragen of een vooruitgang van 0,1 procent als groei mag worden neergezet.

Ook tijdens de eerste drie maanden van 2012 was er een economische groei van 0,1 procent, maar nadien volgden drie magere kwartalen, met rode cijfers in het tweede (-0,4 procent) en het vierde (-0,1 procent) kwartaal. Alleen dankzij een nulgroei tussendoor kon een recessie vermeden worden.

Als de flashraming van het INR voor het eerste kwartaal van 2013 bevestigd wordt, slaagt België er voor de tweede keer in een recessie nipt te vermijden.

Het INR stelde wel de cijfers voor heel 2012 neerwaarts bij. De economie kromp met 0,3 procent, waar er tot nu toe sprake was van 0,2 procent.

Europa verwacht nulgroei
De Europese Commissie zegt in haar lenteprognose te verwachten dat de Belgische economie dit jaar niet verder zal geraken dan een nulgroei, met als gevolg dat het begrotingstekort opnieuw vergroot tot 2,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Lees meer.

Het einde van de economische crisis is daarmee nog lang niet in zicht. Gisteren stelde de Europese Centrale Bank zijn belangrijkste rentevoet naar bij naar beneden tot een nooit gezien 0,50 procent. De eerste reactie van de Belgische banken BNP Paribas Fortis en Fintro daarop was de aankondiging dat de basisrente op een spaarboekje nog amper een half procent zal bedragen. Naar verwachting zullen de andere banken deze negatieve trend volgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content