‘Belgisch mobiliteitsprobleem schrikt Amerikaanse investeerders af’
Het mobiliteitsprobleem in ons land wordt ook voor Amerikaanse bedrijven een factor om niet te investeren in ons land. Er is daarom dringend nood aan investeringen in mobiliteit. Dat zegt Marcel Claes, ceo van Amcham Belgium, de Amerikaanse kamer van koophandel in België.
De VS zijn met 900 actieve bedrijven nog steeds de grootste investeerder in België. De Amerikaanse bedrijven zijn goed voor 140.000 directe banen in ons land, ook al gaat dat cijfer sinds 2009 naar beneden.
België bleef ook in 2014 een “mooie stroom” aan investeringen aantrekken vanuit de VS. Met ExxonMobil, dat een miljard dollar investeerde in Antwerpen, werd dit jaar zelfs één van de de grootste Amerikaanse investering ooit in België gerealiseerd.
Toch blijft België, ook in de Verenigde Staten, een “moeilijk te verkopen verhaal”, aldus Claes. Getuige daarvan het feit dat we weinig nieuwe investeerders uit de VS aantrekken. “De investeringen gebeuren door bedrijven die hier al actief zijn”.
Naast loonkost en energiekost speelt het mobiliteitsprobleem een steeds grotere rol. “Het wordt een factor om niet langer te investeren”, zegt Claes. De logistieke keten wordt door de files langer en dus duurder. Werknemers hebben meer problemen om vlot op het werk te komen.
Opvallend in 2014 was het grote aantal overnames van Belgische bedrijven door Amerikaanse. Amcham telde er 19, waaronder enkele grote (Omega Pharma, Taminco, IVC begin 2015). “Dat getuigt toch nog steeds van voldoende vertrouwen van Amerikaanse investeerders”, aldus Claes tijdens de nieuwjaarsdrink van de kamer van koophandel. (Belga/JH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier