Belgen ongerust over afschaffing jaarrekening voor kmo’s door Europa

© EPA

Het Europees Parlement heeft er geen bezwaar tegen dat kleine bedrijven niet langer een jaarrekening zouden moeten opmaken. In België stuit het voorstel op verzet.

Het halfrond schaarde zich woensdag in Straatsburg achter een wijziging van de Europese boekhoudkundige regels. Daardoor zouden de lidstaten van de Europese Unie kleinere bedrijven kunnen vrijstellen van de verplichte opmaak van een jaarrekening.

De vrijstelling zou gelden voor bedrijven die niet meer dan één van drie criteria overschrijdt: tien werknemers, één miljoen omzet en een balanstotaal van 500.000 euro.

In België zou meer dan zeventig procent van de bedrijven in aanmerking komen. Minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent van Quickenborne (Open Vld) smeedde samen met enkele collega’s van andere lidstaten echter een blokkeringsminderheid tegen het voorstel en ook Europarlementsleden Marianne Thyssen (CD&V) en Dirk Sterckx (Open Vld) tekenen verzet aan.

Thyssen en Sterckx zijn gewonnen voor de afbouw van administratieve lasten, maar ze betogen dat bedrijven om fiscale en statistische redenen toch die gegevens moeten bijhouden. “kredietverlening wordt nog moeilijker als de financiële instellingen niet over een jaarrekening beschikken. De fiscus zal er trouwens ook naar vragen”, stelt Thyssen.

Er stelt zich volgens hen ook een bijkomend probleem indien sommige lidstaten de vrijstelling zouden verlenen en andere niet.

“Indien bijvoorbeeld Nederland gebruik zal maken van de uitzondering voor kleine bedrijven, en België niet, zullen Nederlandse bedrijven veel meer weten over Belgische bedrijven dan omgekeerd. Dit kan de Belgische bedrijven in een nadelige concurrentiepositie brengen”, betoogt Sterckx.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content