Belfiustopman Bouckaert verzet zich tegen nieuwe taks
Belfiusvoorzitter Freddy Bouckaert dreigt ermee op te stappen als België de Tobintaks invoert.
Belfiusvoorzitter Freddy Bouckaert dreigt ermee op te stappen als België de Tobintaks invoert, dat schrijft De Morgen.
De Nationale Bank berekende dat de heffing de vier Belgische grootbanken 8,4 miljard zal kosten. “Op dat moment kan ik mijn taak niet meer vervullen”, zegt Bouckaert.
Het verzet tegen de taks op financiële transacties die België en tien andere landen uit de eurozone willen invoeren, begint toe te nemen. Ook bij Belfius. “Tegenwoordig vindt men niet alleen dat de financiële wereld moet betalen voor alle fouten uit het verleden, maar men legt ook steeds maar nieuwe taksen op. De nieuwe belastingen die de voorbije twee jaar zijn opgelegd, kosten Belfius 250 miljoen per jaar”, benadrukte de Belfiusvoorzitter.
Volgens Bouckaert zou de taks een veelvoud kosten van de 270 miljoen euro winst die de bank vorig jaar realiseerde. “Niet alleen voor Belfius, maar voor een groot aantal financiële instellingen is de taks zoals hij vandaag is uitgedacht totaal irrealistisch.”
Met de transactietaks willen elf Europese landen de bijdrage van de financiële sector verhogen en de financiële stabiliteit bevorderen door speculatie te ontmoedigen.
Geens: ‘Voorkomen dat we in eigen voet schieten’
Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) belooft “omzichtig” te werk te gaan bij de invoering van een Tobintaks, zoals afgesproken met tien andere Europese landen. Hij reageert daarmee op forse kritiek van Bouckaert en andere bankiers. Geens is “heel erg gewonnen voor de taks”, maar erkent in Het Laatste Nieuws en De Morgen dat voorzichtigheid geboden is.
Ook sectorkoepel Febelfin is tegen de Tobintaks. “Hij schiet niet alleen zijn doel voorbij, hij is bovendien contraproductief”, stelt gedelegeerd bestuurder Michel Vermaerke. “Negentig procent van de transacties die belast zouden worden, dient net om het risico van de banken te beperken en de liquiditeit te garanderen.”
Dat Febelfin tegen is, verbaast minister Geens niet. Maar ook de Nationale Bank en het Agentschap voor de Schuld waarschuwden al om niet in eigen voet te schieten, verduidelijkt hij. “België heeft veel (interne) banken en er wordt ook veel verhandeld in onze schuld.” “Iedereen ziet dat een taks op financiële transacties de inkomstenbron van de toekomst is, maar we moeten het evenwichtig aanpakken”, aldus nog Geens. Voor de minister is het “bij uitstek een dossier voor de volgende Europese legislatuur”. (AVE/SD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier