Belastingvoordeel diesel helemaal weggewerkt, accijns blijft voortaan gelijk met benzine

© Belga

De accijnzen op diesel en benzine zijn vandaag voor het eerst volledig gelijkgeschakeld. De accijnzen zullen ook in de toekomst gelijk blijven.

‘We zijn aan een eindpunt gekomen. Voor beide bedraagt de accijns nu zo’n 60 eurocent per liter’, zegt Miet Deckers, woordvoerster van het kabinet van minister Kris Peeters (CD&V), maandag tegen De Standaard.

De gelijkschakeling van de accijnzen op diesel en benzine is een gevolg van de taxshift die de regering-Michel eind 2015 aankondigde. Die had als bedoeling om gericht te schuiven met de belastingen om de lasten op arbeid te verlagen. De voorbije drie jaar werd de taks op diesel daardoor geleidelijk aan duurder, terwijl de taks op benzine lichtjes daalde.

Dat leverde de overheid niet alleen een pak extra belastinginkomsten op, maar had ook tot doel om de prijzen aan de pomp naar elkaar te laten toegroeien. Alleen nog om marktredenen konden ze lichtjes van elkaar verschillen. Wat inmiddels ook gebeurde. Dit voorjaar werd diesel zelfs duurder dan benzine, aldus De Standaard.

Partner Content