‘Belastingdruk op bedrijven blijft toenemen’
Bedrijven in ons land zien steeds meer van hun winsten afgeroomd worden door belastingen en sociale bijdragen. Dat blijkt uit een jaarlijkse studie van consultant PwC in samenwerking met de Wereldbank.
Bedrijven in ons land zien steeds meer van hun winsten afgeroomd worden door belastingen en sociale bijdragen. Dat blijkt uit een jaarlijkse studie van consultant PwC in samenwerking met de Wereldbank.
De belastingdruk op bedrijven in België bedraagt ??momenteel 57,7 procent. Dat stemt overeen met een toename met 0,4 procentpunten ten opzichte van vorig jaar. In de ‘Paying Taxes 2013 – The Global Picture’, de zevende editie van de jaarlijkse studie waarin PwC en de Wereldbank de belastingstelsels van 185 landen onderzoeken, staat ons land op de 155e plaats.
Rekening houdend met de zogenaamde compliancedruk – waarin de kosten van de administratieve molen vervat liggen – staat België op de 75ste plaats. Daar presteert ons land beter dan pakweg Afghanistan, maar wel slechter dan onder meer Griekenland
Hoewel de belastingdruk tussen 2004 en 2011 slechts licht toenam, ligt België met 57,7 procent ver boven het wereldwijde gemiddelde van 44,7 procent en het gemiddelde van de EU (42,6 procent). Nederland en het Verenigd Koninkrijk presteren met respectievelijk 40,1 en 35,5 procent aanzienlijk beter. Van onze buurlanden is het enkel in Frankrijk, met een belastingdruk van 65,7 procent, slechter gesteld.
Uit de studie blijkt dat ruim de helft van de belastingen die een gemiddeld bedrijf in België betaalt, wegvloeit naar sociale bijdragen. In Nederland is dat slechts 18,1 procent.
Volgens Frank Dierckx, managing partner bij PwC Tax Consultants, wordt België door de uitzonderlijk hoge lasten op arbeid stilaan uit de markt geprijsd. “Het besluit van de overheid om de lonen te matigen, verandert niets aan de hoge loonlasten voor de bedrijven”, aldus Dierckx.
De consultant vindt dat de regering-Di Rupo meer moet gaan besparen in plaats van de belastingen te verhogen. Dierckx vraagt zich bovendien af hoe het komt dat de overheidsuitgaven in twee jaar tijd gestegen zijn van 187 miljard tot 204 miljard euro. BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier