Barroso wijst Kroes terecht over Griekse exit

© belga

Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso benadrukt dat Griekenland binnen de eurozone moet blijven. Barroso wijst daarmee de Nederlandse eurocommissaris Kroes terecht, die geen graten ziet in een Griekse exit.

Dinsdagvoormiddag bond de Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes de kat de bel aan door in de Volkskrant te verkondigen dat een verwijdering van Griekenland uit de eurozone niet echt een probleem hoeft te zijn.

‘Geen man overboord’

Hoewel de Grieken wat Kroes betreft niet meteen de euro moeten inruilen voor de drachme is er ‘absoluut geen man overboord als we iemand missen uit de eurozone,’ luidde het in de Volkskrant. Voorts uitte Kroes scherpe kritiek op de Griekse politieke leiders ‘die er niet in slagen hun land uit de gevarenzone te halen’. Volgens haar is er zelfs sprake van onwil.

Later kwam dan de reactie van de Nederlandse premier Mark Rutte, die de stelling van zijn landgenote ondersteunde door er op Radio 1 aan toe te voegen dat ‘we een vertrek (van Griekenland) wel aan zouden kunnen’.

‘Exit is te duur’

Maar de uiteindelijke reactie van de Commissievoorzitter liet aan duidelijkheid niets te wensen over. ‘Wij willen dat Griekenland in de euro blijft’, zei Barroso vooraleer hij om de tafel ging zitten met zijn voorganger Jacques Delors. Volgens Barroso zou de kostprijs van een exit namelijk veel hoger zijn dan de toenemende financiële steun die de Grieken krijgen van de trojka (ECB, IMF en EU- commissie). Die steun komt er wel enkel op voorwaarde dat Griekenland verregaande besparingsmaatregelen doorvoert. De Grieken hebben dringend de geplande injectie van 130 miljard euro nodig om tegen halfweg voor 15 miljard euro leningen af te lossen. Zonder injectie lukt dat niet, aangezien de schatkist leeg is.

Wachten op een akkoord

Op dit moment is er binnen de Griekse coalitie nog geen akkoord over de uitvoering van de bezuinigingsplannen die zowel de privé- als overheidssector hard zullen treffen. Bovendien kondigen de Griekse vakbonden nu al een nationale 24-urenstaking aan uit protest tegen diezelfde bezuinigingsplannen.

Beurzen lager

Niettemin heeft Barroso er alle vertrouwen in dat Griekenland ‘snel tot een akkoord komt’ met de geldschieters van de trojka. Het optimisme van de Eurocommissaris wordt in ieder geval niet gedeeld door de beleggers, die de indexen op de Europese beursvloer dinsdag opnieuw lager duwen. De Bel20, sterindex op Euronext Brussel, noteert een licht verlies van 0,09 procent. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content