‘Bankentaks regering botst weer op verzet’

© belga

Al voor de tweede keer in evenveel jaar botst een bankenheffing van de federale regering op juridisch verweer.

Al voor de tweede keer in evenveel jaar botst een bankenheffing van de federale regering op juridisch verweer.

Deze keer liggen Deutsche Bank en de internetbank Fortuneo dwars. Beide banken dagen de federale regering voor het Grondwettelijk Hof, meldt De Tijd.

Medio 2012 werd, via een programmawet, een extra taks ingevoerd op de gereglementeerde spaarboekjes met een verwachte opbrengst over het voorbije jaar van 81 miljoen euro. Die heffing is echter niet voor alle banken gelijk.

Het komt erop neer dat wie meer kredieten verstrekt – en dus de economie op die manier steunt – minder betaalt. Dat brengt een aanzienlijk verschil mee; de maximale heffing bedraagt 0,12 procent, wat viermaal meer is dan het minimum (0,03 procent).

Eean aantal banken die in ons land wel spaargeld ophalen maar geen of bijna geen leningen toekennen, voelen zich door de maatregel gediscrimineerd. Dat was het geval bij Deutsche Bank en Fortuneo Bank ( een Franse internetspeler), die de regering kort na Kerstmis voor het Grondwettelijk Hof gedagvaard hebben.

In 2010 deed Argenta hetzelfde tegen een taks die in het leven werd geroepen door de regering-Leterme. Het Grondwettelijk Hof gaf Argenta gelijk, waarna de Belgische overheid een alternatief zocht. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content