Banken vrezen nieuwe heffingen
Met een nieuw begrotingsconclaaf voor de deur en een nieuwe minister van Financiën aan tafel vrezen de Belgische banken dat de regering-Di Rupo hen nieuwe lasten zal opleggen. Ze zijn het intern oneens over de manier waarop ze zich moeten opstellen.
Met een nieuw begrotingsconclaaf voor de deur en een nieuwe minister van Financiën aan tafel vrezen de Belgische banken dat de regering-Di Rupo hen nieuwe lasten zal opleggen. Ze zijn het intern oneens over de manier waarop ze zich moeten opstellen.
Een aantal Belgische grootbanken (Fortis, KBC, Dexia) moesten de voorbije jaren verschillende keren gered worden door de overheid. Daardoor is de banksector een gemakkelijk doelwit geworden als de regering weer eens op zoek is naar inkomsten voor de begroting. In 2012 droegen de banken, volgens eigen berekeningen, 765 miljoen euro netto bij aan de staatsfinanciën. In 2013 zal dat oplopen tot 800 miljoen euro.
Voor een aantal banken is de limiet daarmee bereikt. Vooral de kleinere instellingen, die niet gered moesten worden maar wel mee de rekening betalen, vinden dat de maat vol is. Zij dragen disproportioneel veel bij aan de bankenheffing omdat zij, in verhouding tot hun balanstotaal, meer spaardeposito’s hebben uitstaan. Hun winst wordt daardoor jaarlijks fors afgeroomd. Deze groep wil dat de sectorfederatie Febelfin zich assertiever opstelt en zegt: het is genoeg geweest.
De grote bankinstellingen daarentegen vinden dat het beter is om low profile te blijven en niet te veel in het oog te lopen. Met het hoofd onder het maaiveld kunnen we misschien de schade beperken, is hun redenering. Binnen Febelfin is over de aanpak en profilering een tweespalt ontstaan.
Dat resulteerde deze middag op de algemene ledenvergadering van Febelfin en gisteren op een persconferentie in een ietwat lauwe boodschap. Febelfin-voorzitter Filip Dierckx (BNP Paribas Fortis) zei dat, door de vele fiscale maatregelen, de rendabiliteit van de sector onder druk staat. De Belgische banken realiseerden in 2012 een return on equity van 4,5 procent, en dat is te weinig om de kredietverstrekking stevig te laten groeien als er betere tijden aanbreken. Dierckx pleitte dan ook voor meer realistische eisen en verwachtingen vanuit de overheid.
Een aantal bankiers had liever hardere taal gehoord. In dit kader past ook de discussie over de voorzittersrol van Filip Dierckx. De operationeel directeur van BNP Paribas Fortis wordt vervolgd voor misleidende communicatie in de Fortis-zaak, waardoor hij sterk de erfenis uit het verleden symboliseert. Luc Versele, CEO van Landbouwkrediet, zei eerder tegen Trends dat hij hoopte dat “de geloofwaardigheid van de boodschap niet aangetast wordt door ze te laten verkondigen door iemand die in het vizier van het gerecht loopt”.
In de wandelgangen is te horen dat Dierckx nog altijd de steun heeft van een meerderheid van de Febelfin-bestuurders. Hij is alleszins niet van plan zelf op te stappen. Integendeel, Dierckx zou vastbesloten zijn om zijn mandaat als voorzitter van Febelfin, dat loopt tot eind 2014, uit te doen. Binnenkort moet de raadkamer van de rechtbank van Brussel beslissen of hij in beschuldiging gesteld wordt.
De vrees voor nieuwe bankenheffingen is in elk geval gewettigd. De komende dagen start de regering met de begrotingscontrole 2013. Door de zwakke economie vallen de inkomsten tegen en moet er een gat van twee tot drie miljard euro dichtgereden worden. PS-vicepremier Onkelinx heeft al meermaals laten horen dat ze een deel van dat geld bij de banken wil halen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier