Banken gaan fors onderuit bij start Europese beurzen na problemen bij Amerikaanse bank Silicon Valley Bank

Silicon Valley Bank © Belga Image

De Europese beurzen hebben vrijdag met forse verliezen de laatste handelsdag van de week afgetrapt. De problemen bij Silicon Valley Bank in de Verenigde Staten stralen af op de Europese bankaandelen.

In Brussel stond de Bel20 na zowat drie kwartier handel op ruim 1,8 procent verlies. Sofina leidt de verliesdans met ruim 7,5 procent verlies. De holding heeft ook belangen in de Amerikaanse techsector.

Bank-verzekeraar KBC gaat ruim 4 procent lager. Alle aandelen in de sterindex noteren in het rood, op Argenx na.

Wat is er aan de hand?

Silicon Valley Bank, een Amerikaanse bank die vaak actief is als bankier van Amerikaanse technologiebedrijven, zit in de slechte papieren. Het aandeel kelderde donderdag 60 procent nadat de bank, een kleinere speler, aangekondigd had dat ze 2,25 miljard dollar kapitaal wil ophalen om de financiën te stutten.

De kapitaaloperatie zorgt voor grote paniek. Investeerders adviseerden volgens Bloomberg de bedrijven in hun portfolio om hun tegoeden bij de bank weg te halen. De top van de bank riep al op tot kalmte.

De problemen bij Silicon Valley Bank straalden donderdag ook af op andere banken. De vier grootste Amerikaanse banken, JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup en Wells Fargo, verloren samen meer dan 52 miljard dollar.

Ook elders in Europa noteren de indices op verlies, met de financiële aandelen als grootste verliezers.

In Parijs staat minus 1,7 procent op het koersenbord voor de CAC40. Grootste verliezers zijn er Société Générale (-5,4 procent) en BNP Paribas (-4,5 procent). Crédit Agricole gaat 3,5 procent lager.

De beurs van Amsterdam gaat bijna 1,8 procent lager, in het zog van de aandelen van verzekeraar Aegon en bankier ING.

Na een halfuur handel noteert de beurs van Frankfurt 1,5 procent in de min en die van Londen 1,7 procent. In Frankfurt incasseren Deutsche Bank en Commerzbank de felste vermageringskuur, met meer dan 7 procent verlies voor Deutsche Bank.

Partner Content