Bank of England komt Britse banken te hulp
De Bank of England (BoE) heeft de kapitaalvereisten voor de Britse banken versoepeld, waardoor ze meer ruimte krijgen om kredieten te verstrekken.
Volgens Mark Carney, gouverneur van de Britse centrale bank, ‘worden bepaalde risico’s voor de economie als gevolg van de brexit nu al zichtbaar’. De gevolgen van het Britse referendum, dat door het ‘leave’kamp werd gewonnen, laten zich met andere woorden stilaan gevoelen.
In maart besliste de Bank of England een extra kapitaalbuffer op te leggen van 0,5 procent van de totale, naar risico gewogen activa. Die buffer moest in economisch gunstige tijden worden opgebouwd, zodat in het geval van een neergang niet direct geknipt hoefde te worden in de kredietverlening.
Maar rekening houdend met de onzekerheid waarmee de banken nu worden geconfronteerd, heeft de BoE beslist de extra buffer met onmiddellijke ingang voor minstens een jaar op 0 te zetten. Daardoor ontstaat ruimte bij banken om tot 150 miljard pond extra uit te lenen; geld dat naar leningen aan gezinnen en bedrijven kan gaan.
“Er zijn tekenen dat sommige risico’s zich beginnen te kristalliseren”, luidt het in het stabiliteitsrapport van de Bank of England. “We kampen met ‘uitdagende’ vooruitzichten voor financiële stabiliteit”.
Dat de Britse banken mogelijk in de problemen kunnen komen, was de voorbije dagen al te merken aan de kelderende bankaandelen op de beurs. Sommige van die aandelen zijn al 25 procent minder waard sinds de uitkomst van het brexit-referendum.
De BoE gaat daarom vijf risico’s van dichtbij opvolgen, zoals de waarderingen op de vastgoedmarkt, de schulden van gezinnen en huiseigenaars, de wereldwijde economische vooruitzichten en de fragiele liquiditeit in de markten. “Mochten die evolueren, staan we klaar om verdere actie te ondernemen en zo de financiële stabiliteit te ondersteunen”, luidt het. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier