Armoede treft de middenklasse: “De politieke visie en moed ontbreken nog altijd”

© photonews

De armoede stijgt sinds de crisis en treft nu ook de zelfstandigen en de middenklasse. Bea Cantillon, de directeur van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck is er niet gerust in.

De armoede stijgt sinds de crisis en treft nu ook de zelfstandigen en de middenklasse. Bea Cantillon, de directeur van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck is er niet gerust in.

“We zijn in een periode terechtgekomen waarin alle parameters de verkeerde kant zijn uitgegaan”, analyseert ze. “De sociale uitgaven en mogelijkheden van het beleid om remediërend of zelfs investerend op te treden, komen onder druk door de vergrijzing en de stijging van de overheidsschulden. We gingen er tot nu toe altijd vanuit dat we de vergrijzingskosten konden oplossen door het overheidstekort voldoende snel weg te werken. Nu hebben we op zeer korte termijn die overheidsschuld weer zien toenemen.”

De crisis blijkt toch niet de enige boosdoener. Cantillon: “In de periode voor de crisis zagen we maar een lichte stijging van de armoede. Dat leek goed nieuws, maar het was erg verontrustend. De tewerkstelling steeg toen sterk, de uitgaven van de overheid voor de gezondheidszorg en de sociale zekerheid stegen, en de demografische leeftijdsopbouw was goed. In die omstandigheden had de armoede eigenlijk moeten dalen.”

Eén van de oplossingen die Cantillon aanreikt, is het verhogen van de uitkeringen. “Het beleid was er met karikaturen als de jobkorting op geënt om mensen die het al goed hadden meer stimulansen te geven. Tegelijk daalden de uitkeringen de voorbije twintig jaar in een poging mensen sneller aan het werk te krijgen. Herverdelen was taboe, zelfs bij linkse partijen.”

Cantillon vindt dat er nog steeds te weinig veranderd om het armoedevraagstuk op te lossen. “De politieke visie en moed ontbreken nog altijd. Zijn de politici misschien te veel bezig met de waan van de dag? De koek zal niet meer zo groeien als in het verleden. Herverdelen moet dus weer op de agenda komen. Het is nodig om de economie aan te zwengelen.”

Sj.S.

Lees het volledige dossier in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content