Arbeidsmarkt krabbelt een beetje recht

Belgische werkgevers gaan beperkt weer nieuwe mensen aannemen. Dat blijkt uit de Manpower Barometer die het hr-dienstenbedrijf publiceert.

Zeven procent van de 750 werkgevers die eind januari werden bevraagd voorzien een uitbreiding van het personeelsbestand.

Vier procent verwacht dat het personeelsbestand zal inkrimpen en 88 procent voorspelt geen verandering. De nettotewerkstellingsprognose, het verschil tussen de werkgevers die een stijging verwachten en zij die aan een daling denken, haalt de “voorzichtige” waarde van +3 procent. Dat is een gematigde stijging met 6 punten in vergelijking met vorig kwartaal en een lichte stijging met 3 punten op jaarbasis, aldus Manpower.

Die licht positieve trend uit zich in de drie regio’s. De werkgevers uit Wallonië zijn iets optimistischer (+4 procent) dan hun collega’s uit Brussel en Vlaanderen (beide +2 procent). Dat is pas de tweede keer sinds de invoering van de enquête in België in 2003. De nettotewerkstellingsprognose wint 9 punten in Brussel, 7 punten in Wallonië en 3 punten in Vlaanderen.

In vergelijking met vorig kwartaal gaan de rekruteringsintenties er in 8 van de 10 bevraagde sectoren op vooruit. Net zoals tijdens de afgelopen vijf kwartalen, koesteren de werkgevers uit de sector elektriciteit, gas en water de sterkste nettotewerkstellingsprognose (+13 procent).

De tewerkstellingsperspectieven zijn gematigd optimistisch in de bouwnijverheid (+8 procent) en industriële productie (+7 procent). In drie sectoren zijn de rekruteringsintenties negatief: groot- en kleinhandel (-1 procent), horeca (-3 procent) en de winning van delfstoffen (-7 procent).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content