Alain Mouton
‘Arbeidsmarkt heeft behoefte aan flexi-jobs’
Wat flexi-jobs zo interessant maakt, is dat ze vaak zwarte gelegenheidsarbeid in de horeca ‘witten’. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.
De flexi-jobs bestaan nog maar een goede maand, en er zijn al 2000 mensen die via dat systeem in de horeca een aardige cent bijverdienen. Voor Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten bewijst het succes dat deze vorm van tewerkstelling het beste naar andere sectoren wordt uitgebreid, zoals de bouw of de handel. Ze heeft gelijk. De rigide Belgische arbeidsmarkt heeft behoefte aan een vorm van flexibele werkgelegenheid.
De kritiek dat flexi-jobs bestaande tewerkstelling verdringen, klopt niet. Het gaat niet om klassieke banen, maar om aanvullende jobs. Flexi-jobs zijn enkel mogelijk voor wie al een viervijfde hoofdjob heeft bij een andere werknemer. Werklozen of andere uitkeringstrekkers kunnen niet via die weg aan de slag gaan. Flexi-jobs zijn niet te vergelijken met de Duitse mini-jobs die meestal de hoofdactiviteit uitmaken en een manier zijn om werklozen naar de arbeidsmarkt te lokken.
‘Arbeidsmarkt heeft behoefte aan flexi-jobs’
Wat flexi-jobs zo interessant maakt, is dat ze de vaak zwarte gelegenheidsarbeid in de horeca een stuk goedkoper maken en op die manier ‘witten’. De werknemer verdient in het stelsel minimum 9,5 euro per uur, zonder dat er fiscale lasten of sociale bijdragen moeten worden betaald. De werkgever moet enkel een RSZ-werkgeversbijdrage betalen van 25 procent, of 2,4 euro voor wie tegen het minimumloon werkt. Voor de werkgever bedragen de loonkosten dus minimaal 11,9 euro per uur.
Het enige risico is dat horeca-uitbaters bestaande voltijdse jobs massaal opknippen en omzetten in flexi-jobs. Maar signalen dat dit zal gebeuren, zijn er vooralsnog niet. Veel horeca-uitbaters werken met een pool van vast personeel, die in piekperiodes wordt bijgestaan aangevuld met occasionele medewerkers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier