Amerikaanse centrale bank schroeft rente verder op

© reuters

De Amerikaanse FederalReserve heeft het belangrijkste rentetarief opnieuw verhoogd. Het tarief gaat zoals verwacht met 25 basispunten omhoog. De Amerikaanse rente wordt nu voor de derde keer in een half jaar tijd opgetrokken.

De nieuwe renteverhoging komt er volgens de Fed omdat er een “solide jobcreatie” is geweest, die de zwakkere inflatieverwachtingen compenseert. In een toelichting verklaarde Fed-voorzitter Janet Yellen dat de Amerikaanse economie naar verwachting zal blijven groeien en dat de nieuwe rentestap de vooruitgang van de economie weerspiegelt. “We hebben een zeer sterke arbeidsmarkt en een werkloosheidspercentage dat op zijn laagste niveau staat sinds 2001”, zei ze.

Afbouw balans

De Fed kwam verder met details naar buiten over zijn plannen voor de afbouw van de omvangrijke balans van 4.200 miljard dollar die werd opgebouwd door het opkoopbeleid. Daarbij kocht de Fed in de nasleep van de financiële crisis staatsobligaties en hypotheekgerelateerde leningen op om zo de economie te stimuleren.

In eerste instantie wordt de balans maandelijks voor 10 miljard dollar aan bezittingen afgebouwd. Dat wordt geleidelijk over een periode van een jaar opgevoerd tot in totaal 50 miljard dollar per maand. Naar verwachting zal dat programma dit jaar beginnen.

De bank kwam ook met nieuwe verwachtingen voor de inflatie en economische groei. De Fed rekent nu voor dit jaar een inflatie van gemiddeld 1,6 procent, terwijl in maart nog werd gerekend op 1,9 procent. De Fed heeft een inflatiedoelstelling van circa 2 procent. De groei van de economie zal dit jaar volgens een nieuwe raming uitkomen op 2,2 procent.

Verdere renteverhogingen

De centrale bank verhoogde de rente in december voor het eerst in een jaar, waarna in maart een nieuwe rentestap volgde. Het rentetarief stond sindsdien in een vork van 0,75 tot 1 procent en wordt nu verhoogd naar 1 tot 1,25 procent. De FederalReserve houdt vast aan de prognose om de rente dit jaar nog eens te verhogen. Voor volgend jaar rekent de centrale bank op drie renteverhogingen.

Yellens ambtstermijn als voorzitter van de centrale bank loopt af in februari, maar of ze voor een tweede ambtstermijn gaat wilde ze woensdag niet kwijt. “Ik heb geen gesprekken gehad met de president over toekomstplannen”, zei ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content