‘Afwachten of de Britten nog evenveel gewonnen zijn voor een EU-uitstap als vorig jaar’
“In de opiniepeilingen lopen de Britse conservatieven ver voorop, maar het wordt interessant om zien of de Britten nog evenveel gewonnen zijn voor een EU-uitstap als vorig jaar”. Dat zegt Trends-redacteur Jozef Vangelder.
Bij een lange en moeilijke tocht zit je maar beter vast in het zadel, moet de Britse premier Theresa May gedacht hebben, met slopende brexit-onderhandelingen in het vooruitzicht. Ze kwam aan de macht zonder verkiezingen, en vond sindsdien vaak een tegenstribbelend parlement op haar pad. Vervroegde verkiezingen moeten haar positie versterken. Veel kan er niet verkeerd lopen. In de opiniepeilingen lopen de Britse conservatieven ver voorop. En een ruime overwinning geeft May meer gewicht bij de brexit-onderhandelingen.
Bedachtzaamheid
Althans, zo luidt de politieke berekening. Het wordt interessant om zien of de Britten nog evenveel gewonnen zijn voor een EU-uitstap als vorig jaar. De vervroegde verkiezingen komen er op 8 juni, bijna twaalf maanden na het historische brexit-referendum. Het ja-kamp haalde toen 51,9 procent van de stemmen, een armtierige zege in een campagne die het veelal moest hebben van halve waarheden en hele leugens. Experts die de voordelen van het Britse EU-lidmaatschap probeerden uit te leggen, werden weggelachen.
Hopelijk is er in de campagne nu meer plaats voor bedachtzaamheid. Het valt best te begrijpen dat de gewone Brit zich zorgen maakt over immigratie. De vraag blijft of hij zijn land daarom uit de EU moet wegsturen. Die oplossing dreigt het probleem ver voorbij te schieten. De Europese afbraakwerken zullen May en haar regering veel politiek kapitaal kosten, Dat ze niet kunnen gebruiken voor binnenlands beleid. Zo verliest de gewone Brit twee keer.
Souvereiniteit
Maar aan het einde van de rit wacht de herwonnen souvereiniteit. Tenminste, dat geloven de Britten dat graag. Groot-Brittannië is nog altijd een militaire en diplomatieke grootmacht. En de Britse economie is de vijfde van de wereld. Maar een nuchtere blik relativeert die souvereiniteit. In 2015 was de Britse export goed voor 28 procent van het Britse bbp. En een kleine helft van de Britse export gaat uitgerekend naar de EU. Wat zou de Britse economie zijn zonder de Europese markt?
Niet verwonderlijk dat Groot-Brittannië zo snel mogelijk een handelsverdrag wil afsluiten met de EU. Maar het is tegelijk ironisch. In deze geglobaliseerde wereld bestaan er geen eilanden meer. Toch proberen politici hun achterban telkens weer van het tegendeel te overtuigen, uit electorale berekening. De echte afrekening volgt meestal veel later.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier