ABVV voert in stations actie voor betere arbeidsvoorwaarden van poetshulpen

© Belga

Het ABVV voert in zeven grote Belgische stations actie om aandacht te vragen voor de ‘precaire’ werkomstandigheden van de ongeveer 150.000 poetshulpen in België.

De socialistische vakbond ABVV voert in zeven grote Belgische stations actie om aandacht te vragen voor de ‘precaire’ werkomstandigheden van de ongeveer 150.000 poetshulpen in België. De actievoerders willen een verbetering van de loon- en arbeidsvoorwaarden in de dienstenchequesector.

De actie vindt tijdens de ochtendspits plaats in de stations Brussel-Centraal, Luik-Guillemins, Charleroi-Zuid, Namen, Antwerpen-Centraal, Gent Sint-Pieters en Hasselt.

Medewerkers van de vakbond delen er, verkleed als poetshulp, flyers uit aan de reizigers. ‘Na de verkiezingen zullen Vlaanderen, Brussel en Wallonië apart beslissen over de dienstencheques. Wat zal er gebeuren met de 150.000 poetshulpen?’, zo staat op de flyers te lezen. ‘Zullen de drie gewesten de extra kosten van de dienstencheques dragen, of zullen ze besparen? Ons antwoord is duidelijk. Die jobs moeten blijven.’

Momenteel wordt 72 procent van de kost van de dienstencheques betaald met belastinggeld. De totale kost voor de overheid bedroeg in 2013 bijna 2 miljard euro.

De vakbond vreest nu dat de gewesten niet genoeg middelen zullen vrijmaken om de lonen van de poetshulpen op een fatsoenlijk niveau te hijsen.

Volgens ABVV moet de sector nochtans financieel nog meer ondersteund worden. Zo moeten de dienstenchequebedrijven volgens de vakbond meer subsidies krijgen indien ze die middelen besteden aan een beter loon en meer opleiding van de poetshulp. Dat zal evenwel enkel mogelijk zijn wanneer er na de verkiezingen ‘sociale regeringen’ worden gevormd, klinkt het. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content